Младите хора на Асеновград питат кмета за бездомните кучета и местата за спорт

Ученици се срещнаха с кмета на Асеновград и се запознаха с работата на местната власт

Ученици от 11-ти и 12-ти клас на ПГ по ХВТ „Свети Димитрий Солунски” в Асеновград се срещнаха с кмета на града доктор Христо Грудев. Инициативата е по проект на Министреството на образованието „Подкрепа за успех” , а младите хора са членове на  Група по интереси „Гражданско образование в икономиката”.

Бездомните кучета, липсата на улично осветление, разписанието на автобусите от градския транспорт,  асфалтирането на улици, както и  съдбата на спортните съоръжения бяха теми, на които младежите потърсиха позицията на градската управа.

Кметът отговори, че се залагат повече средства в бюджета  догодина за справяне с безстопанствените животни и се търсят варианти за финансиране на ново LED осветление в града. Той подчерта, че се изготвят икономически анализи и се обмислят възможностите за изпълнение на тези проекти.

Той им разказа за процеса на управление на общинската администрация, като им даде примери от реалния живот. За да обясни коректно и на достъпен език как се съставя и разходва бюджетът на община Асеновград, доктор Грудев посочи пример със семейството на всеки един човек, като подчерта, че не може да се харчат повече пари, отколкото имаш в наличност. „Някои от вас вече са пълнолетни, а други скоро ще навършат 18 години.  Това ще ви даде право да гласувате. Важно е да упражнявате правото си на глас, защото така показвате, че имате позиция за развитието на града.”

Срещата  между кмета на града и учениците от ПГ по ХВТ „Свети Димитрий Солунски” бе  на тема „Общинско управление”. Обучението е извънкласно, а целта му е младите хора да се запознаят с правомощията на различните власти и с възможностите на гражданите за комуникация с тях.

Подобни статии

Top