Мнимият Дон Жуан, накарал две жени да му преведат 20 000 лева, се представял за военен лекар - DC news

Мнимият Дон Жуан, накарал две жени да му преведат 20 000 лева, се представял за военен лекар

Поне 15 жени са сигнализирали в полицията в Пловдив за подобни измами през последната една година

За американски лекар от голям военен контингент извън страната се е представял младежът от Велико Търново, измамил двете жени по схемата „Дон Жуан в интернет“, за която стана ясно вчера. Поне 15 жени са сигнализирали в полицията в Пловдив за подобни измами и се търсят още пострадали. Това съобщи в ефира на БНТ тази сутрин началникът на отдел „Икономическа полиция“ в Пловдив комисар Славчо Алексиев. По думите му младежът е част от голяма схема, която действа на територията на България.

Според него извършителите на подобни предстъпления използват доверчивостта, леокверието и недобрата подготовка на хората, които използват електронни устройства.

Пловдивчанки дадоха по 20 000 лева на „американски любовник“ от Велико Търново за „скъп подарък“

„Една такава измама продължава няколко месеца. Обикновено извършителят, който се свързва с потенциалната жертва, се представя за човек със сериозна професия. В случая се е представил за американски лекар от военен контингент извън България, който е претърпял някаква житейска драма и иска да започне живота си отначало. По този начин той печели доверието на жертвата и оттам нататък, под различни предлози започва да иска да му бъдат превеждани в различни банкови сметки, най-често в чужбина различни суми пари, под различне предлози – за да освободи товар от митницата, за да си купи билет, за да дойде в България на свиждане“, обясни комисар Алексиев.

Той допълни, че ежедневно полицаите от „Икономическа полиция“ се сблъскват с такива случаи. По думите му много хора пренебрегват възможностите, които дават кибер специалистите за техните електронни устройства и заради това страдат.

Измамените през последните два дни две жени са превели различни суми в банки в България и чужбина, като общата стойност на дадените от тях пари на мнимия любовник е над 20 000 лева. Младежът е бил разкрит, тъй като част от сумите били преведени по сметки, открити на негово име. Той се занимавал с криптовалути, а жертвите не са били набелязани специално от него, а били открити на случаен принцип.

„Жертвите на този тип измама са жени около средна възраст или малко по-голяма, достатъчно интелигентни и с различен социален статус. Те са били подмамени с обещание за съвместен живот от извършителя и с обещание за едно светло бъдеще“, разясни схемата комисар Алексиев.

Работата по случая продължава.

Снимка: стопкадър БНТ

Подобни статии

Top