Многофункционална зала в Асеновград съхранява уникални стенописи на художника Коста Форев

Откриват първата в България мултифункционална зала днес в библиотеката на Асеновград

Уникална за България мултифункционална зала „Коста Форев”  ще бъде открита  от 17:30 ч. в Градска библиотека „П. Хилендарски” Асеновград. Тя е част от проекта „Трансформиране  на „Стаята на приказките” в „Мултифункционална зала „Коста Форев”, който се реализира от Градската библиотека с партньорството на Община Асеновград.

Идеята за промяна на концепцията на „Стаята на приказките” с цел опазване и популяризиране на културно-историческото наследство се ражда преди три години, а в хода на изпълнението проектът претърпя редица подобрения.

„Стаята на приказките” е създадена преди повече от 30 г., почти с откриването на новата сграда на библиотеката. Своя незабравим отпечатък в нея оставя самобитният асеновградски художник Коста Форев, като безвъзмездно създава уникални композиции под формата на стенописи на едни от най-популярните приказни герои. С течение на времето част от стенописите са повредени, без възможност да бъдат възстановени.

Работата по проекта премина  през няколко етапа – цялостен ремонт на залата и трансформиране от

стая на приказките в мултифункционална зала, реставрация на стенописите от дъщерята на художника – Ламбрияна Форева и дигитализиране на културно-историческото наследство.

Мултифункционалната зала ще изпълнява функциите на мини-музей на художника; място за събития и инициативи в различен формат – изложби, срещи, представяне на книги и автори, обучения,  и вълшебна кутия, в която „Приказките оживяват“.

1 2

Подобни статии

Top