МОК ни дава 1 млрд. долара, ако станем домакини на младежките зимни игри

Премиерът Бойко Борисов предлага Националния стадион да бъде преместен извън центъра на София

България може да получи 1 милиард долара от Международния олимпийски комитет, ако станем домакин на младежки зимни игри. Това разкри премиерът Бойко Борисов, като обясни, че това става все по-възможно след ремонта на Зимния дворец.

„След като Зимният дворец вече е завършен, ние можем да помислим и за кандидатура на Зимна младежка олимпиада. Идеята е напълно сериозна, след като президентът на МОК Томас Бах ми я предложи. Ще направим всичко необходимо, за да сме готови за такова предизвикателство. МОК дава около 1 милиард долара, за да се направи всичко това. В България нещата се случват, когато сме обединени зад кауза. А и спед това съоръженията ще останат за децата, за следващите поколения“, заяви премиерът.

Той говори и по наболялата тема за Националния стадион. Борисов подчерта, че може да се организира обществена дискусия дали „Васил Левски“ е необходим на настоящото му място.

„Едно обсъждане да направим. Националният стадион нужен ли е на това място? Всеки мач блокира София, а то има почти всяка седмица. На това място този Национален стадион върши ли работа? Ще се построи нов. Просто давам идея,“ каза Борисов.

И тогава ще имаме пари и за нов стадион, ще има и за още други работи. Защото този хем не върши работа за нищо, хем се дадоха десетки милиони за ремонти преди нас. Нищо не отремонтираха. Хем задръства града непрекъснато. Снощи колко хора имаше на мач на Националния стадион? 200 човека, а два милиона не могат да минат покрай стадиона. Това не е правилно“, продължи министър-председателят. В момента „Васил Левски“ се ползва както за мачовете на националния отбор, така и за срещи от първенството, когато домакини са Славия , Септември и втородивизионният ЦСКА 1948.

„Има примери – колко големи отбори по света имаха такива стадиони. Един Мюнхен – помните къде беше, и то уникален стадион. Развалиха го, изнесоха го извън града или на място, където няма задръствания и отива метрото, и го решиха“, заяви Борисов.

Той посочи, че има идеи къде да бъде преместен стадионът, но по думите му спортната общественост трябва да прецени, че това е правилно решение.

В последните години темата за нов национален стадион няколко пъти изплува, но без конкретни действия. Сред обсъжданите варианти бяха за изграждане на съоръжение във Враждебна, както и за построяване на стадион на мястото на този на Славия.

Подобни статии

Top