МОК си даде 4 седмици за размисъл дали да отложи Игрите

Решението бе взето на спешен видео-чат  на президента Томас Бах с изпълнителния борд на организацията

Международният олимпийски комитет си даде срок до 4 седмици да обмисли отлагането на 32-те Летни олимпийски игри.

Това се случи на среща на изпълнителния борд, който отхвърли варианта най-големият спортен форум на планетата да бъде преместен във времето.

Ако разрастващата се криза с коронавируса в глобален мащаб се утежни, МОК е в състояние по всяко време да се събере и да оповести отменянето на Токио 2020.

След спешния видео-чат на президента на организацията Томас Бах с високопоставени негови колеги стана ясно, че МОК все пак може и да се огъне на натиска, идващ от най-различни страни. А и стратегията на самия Бах вече е променена. Той също е признал, че началото на Игрите може да бъде отложено.

Цялостното отменяне на Олимпиадата изобщо не е дневния ни ред, е казал Бах пред членовете на Борда на организацията.

„МОК ще проведе подробни дискусии, които ще включват възможност за преместване от датата 24 юли поради глобалната пандемия на коронавирус. Пълното отменяне на Игрите няма да реши проблеми или да помогне на някого. „Следователно отмяната не е на дневен ред“, се казва в изявление на МОК и се добавя, че дискусиите ще приключат в рамките на следващите четири седмици.

Олимпиадата никога не е отлагана или отменяна в мирно време, така че Бах няма намерение да влиза в историята по този начин.

„От една страна в Япония ситуацията с коронавируса се подобрява. Това укрепва нашата увереност, че домакините на състезанията- с помощта на някои ограничения, ще могат да организират Олимпийски игри с грижа за здравето на участниците. Но от друга страна наблюдаваме рязко увеличаване на количеството нови случаи със заразени в различни страни на всички континенти“, казва още германският шеф на МОК.

До днес и МОК, и властите в Япония заемаха твърда и последователна позиция да проведат Олимпиадата в поставените изначално срокове, а именно от 24-и юли до 9-и август. Много спортисти искат точно пренареждане на графика, тъй като към момента има доста олимпийски квалификации, които са прекратени или непроведени. Така свободните квоти няма как да бъдат спечелени по спортен път.

Подобни статии

Top