МОЛ и палми на „Герена“ няма да има! Наско спря преговорите с Диксън!

„Тръст Синя България“ поиска избирането на нов Управителен съвет на клуба

Собственикът на Левски – Наско Сираков, обяви, че прекратява преговорите с кандидатът за акциите на клуба Джоузеф Диксън. Той стори това чрез официалния сайт на „сините“.

„Левскари,

Обръщам се към всички Вас, за да Ви информирам официално, че прекратявам разговорите с Джоузеф Диксън за прехвърлянето на контролния пакет акции в „Професионален футболен клуб Левски“ АД. Благодаря на г-н Диксън за демонстрирания интерес, но съществените разминавания между декларираните намерения за инвестиции и последвалите ги действия не ме убеждават, че той е инвеститорът, от който Левски има нужда. Не получих убедителни гаранции нито за размера, нито за произхода на средствата, които трябваше да бъдат вложени в клуба и стадион „Виваком Арена – Георги Аспарухов“. При съгласие от г-н Диксън и неговите адвокати, съм готов да направя публична цялата кореспонденция, както и разменените между двете страни документи, за да не остане място за спекулации и интерпретации.

През цялото време на преговорите действах повече от внимателно и предпазливо, с ясното съзнание, че от една страна това изглежда като проект, който може да осигури бъдещето на „Левски“ за дълги години напред и да го направи независим и самоиздържащ се клуб. От другата страна обаче стоят рисковете, които съпътстват всеки чуждестранен интерес към собствеността в клуба – как да гарантираме по най-добрия начин инвестиционните намерения на новия собственик, как да сме сигурни, че историята, името и цветовете на „Левски“ ще останат непокътнати, независимо от това кой е собственик и какви бизнес проекти и интереси съпътстват развитието на клуба.

Мнозина биха казали, че съм сгрешил с анонса, който направих на Могилката на 24 май, и ще бъдат прави. Ето това е момент, в който се поддадох на емоциите. Рожденият ден на „Левски“, искаше ми се да зарадвам левскарите и да им направя най-хубавия подарък – че могат да са спокойни за бъдещето на любимия клуб. Длъжен съм да им се извиня, защото ги подведох, както бях подведен и аз.

Не съм спирал и продължавам да търся възможности за стабилизирането на Левски и в този момент. Не е тайна за никого, че положението е критично. Но аз ще се боря, докато има някаква, макар и малка надежда.

Ваш Наско Сираков“, написа босът на „сините“.

Според „Топспорт“, Диксън е отказал да подпише договор с Левски, защото Наско Сираков и ръководството на „сините“ са завишили предварително договорения годишен бюджет за клуба от 10 на 12 милиона долара. Освен това шефовете на столичани са поискали гарантиране с лични имоти евентуална неустойка по сделката.

Миноритарният акционер в ПФК Левски „Тръст Синя България“ пък поиска от Надзорния съвет на клуба да назначи нов еспертен Управителен съвет, който да осигури пълна прозрачност на събраните от привържениците средства.

От Тръста излязоха с декларация след провала на преговорите с потенциалния инвеститор Джоузеф Диксън.

„След предизвестения край на преговорите с Джоузеф Диксън, отново е време за дела. Въпреки обещаната „прозрачност“, никой не е наясно в какво състояние се намира клуба, ще започне ли новият сезон и в кое ниво на родния шампионат ще се случи това.

Тръст „Синя България“ се зае, организира, проведе и успя в миналогодишната кампания за набиране на средства за спасението на ПФК Левски АД. Това беше неглижирано – умишлено или не от ръководството на клуба. Не търсим признание, а предлагаме помощ – отново и въпреки това. След многократните провали става ясно, че самостоятелно сегашната управа не е способна да проведе подобна кампания. Този път, имаме едно-единствено условие:

1. Надзорният Съвет на ПФК Левски АД да освободи настоящия и да назначи изцяло нов експертен Управителен Съвет, който да осигури пълна прозрачност и отчетност за разходването на събраните от левскарите средства.

Само по този начин можем да гарантираме, че всички дарения, спонсори и приходи няма да потънат отново за заплати и комисионни на анонимници със съмнителни футболни качества, както се случи през последния полусезон. А ще отидат там, където трябва – за погасяване на задълженията на клуба. За да го има Левски“, се казва в изявлението на Тръст „Синя България“.

Подобни статии

Top