Молдовецът, взривил банкомата в „Тракия“, в пловдивския арест (ВИДЕО)

Съучастникът му вече бил зад граница, издирват го

Единият от двамата обирджии, взривили банкомата в „Тракия“ в нощта срещу събота, в момента е в пловдивския следствен арест. Това съобщи днес на нарочна пресконференция за залавянето на извършителите директорът на ОДМВР-Пловдив ст.комисар Атанас Илков. С прокурорско постановление на арестувания снощи молдовец е наложено 72-часово постоянно задържане. Предстои да бъде внесено и искане за вземане на постоянна мярка задържане под стража до съда, съобщи наблюдаващият случая прокурор Румяна Зайкова – Калеева, която е и зам.-районен прокурор на Пловдив.

Взривиха банкомат в Пловдив (СНИМКА)

Двама са били молдовците, които са взривили банкомата на клона на ДСК в „Тракия“ в ранните сутрешни часове на 7 юли. Припомняме, че взривът тогава вдигна на крак целия квартал край Хлебозавода. Единият от бандитите пък вече бил извън страната.

Според прокурор Калеева точната сума, задигната от взривената финансова машина е 215 000 лв. Част от тях били открити обгорели, а другата част се издирва в момента, като се проверяват чейнчбюрата.

Прокуратурата потвърди: От взривения банкомат са взети 200 000 лв.

Срещу арестувания снощи молдовец е повдигнато обвинение за извършване чрез взрив на кражба в особено големи размери. След справка в родината му тамошните власти съобщили, че той е криминално проявен и е извършил множество кражби там, като е обявен за национално издирване няколко пъти, съобщи главен комисар Христо Терзийски – директор на ГДНП. Той допълни, че ще бъде изпратена информация на „Европол“ за двамата престъпници и ще се направи справка дали не са съпричастни и към други обири на банкомати в държавите от ЕС.

Същите молдовци са ударили банкомата в „Люлин“.

И в двата случая те са действали по една и съща схема. За разлика от предишните случаи на взривявания на такива терминали обаче, престъпниците са използвали за разбиването на банкомата газ пропан бутан, а не ацетилен.

Веднага след като прибрали парите, двамата обирджии скочили в черен мерцедес с крадени табели и избягали. Оказало се, че те имали такава практика – задигали регистрационни табели от автомобили, паркирани в близост до устройствата, които обирали. В случая табелите били откраднати от автомобил в „Тракия“. При удара в „Люлин“ също били задигнати табели на софийска кола, спряна наблизо.

Колко пари липсват от взривения банкомат в „Тракия“?

След като избягали, молдовските гастрольори, които влезли в България на 17-18 юни като екскурзианти, се насочили към Сливен и Бургас. В крайна сметка те оставили за няколко дни мерцедеса на паркинг в кв. „Славейков“ в Бургас, където го засекли от полицията. Ченгетата организирали наблюдение на автомобила и така успели да хванат единия от извършителите и съучастничката му – молдовска гражданка, която била ползвана за параван. Двамата отишли да приберат колата и я закарали на автомивка, за да заличат следите си по нея. Там обаче ги спипали униформените. Според Илков жената не е знаела с какво се занимават спътниците й.

След проведените разпити лъснала и схемата, по която работели молдовците. А именно – да не се задържат никъде задълго и да избират банкомати на места, близки до магистрали и с възможност за бързо бягство.

Видеонаблюдението в Пловдив и страната помогнало за залавяне на молдовците

„Благодарение на изграденото видеонаблюдение в Пловдив, Сливен и Бургас успяхме да проследим извършителите“, категорични бяха и ст.комисар Атанас Илков, и главният секретар на МВР Младен Маринов, който също бе под тепетата за пресконференцията. Той изказа благодарност на колегите си от областните дирекции на МВР не само в Пловдив, но също в Сливен, Бургас и Варна.

По думите му вероятно бандата има и други членове, но това тепърва ще се уточнява.

Христо Терзийски посочи също, че напоследък има инвазия от молдовски престъпници у нас. Преди три месеца били задържани други двама молдовци, извършили грабеж на бензиностанция в Шуменско. Те били част от група от четирима души, но другите двама успели да избягат.

Работата по случая продължава.

Подобни статии

Top