Молебен за чадородие с ябълка в Горноводенската църква

Молебен за чадородие ще бъде извършен за поредна година в църквата „Света Богородица Успение – Златна ябълка“ в Горни Воден . Молебенът ще се състои от 10:30 ч.  в деня, който православието е отредило за почитане на Света Екатерина. Служението е в чест и на въвеждането в храма на Божията Майка. Храмът очаква всички, които желаят да се помолят за божието благословение за сбъдването на мечтата си за дете.

Отец Живко ще прочете молитва за рожба на всички, които дойдат, независимо в колко часа.

Събитието се осъществява с подкрепата на фондация „Искам бебе“.

В църквата в Горни Воден се съхранява чудотворна икона на Света Богородица, наричана още „Златна ябълка”. Иконата е чудодейна и има специален празник, който се чества ежегодно в петата събота от Великия пост.

В селото и до ден днешен разказват за случилото се чудо с жена, която не успявала да се сдобие с рожба. Закъсняла за празника на Дева Мария, поради това не получила благословен хляб. Тя счела това за лош знак и започнала да плаче от страх дали ще се сдобие някога с рожба.

Йереят съчувствал на жената и потърсил останало парченце от благословения хляб, но не открил дори трохичка. Тогава взел ябълка, оставена като дар пред иконата „Благодатна Богородица Дева”, а жената я приела с вяра.

И чудото се случило – скоро след това тя станала майка. За да изрази благодарността си към Божията Майка, тя украсила богато светата икона, като заръчала да изковат златна ябълка и я дарява за спомен на храма.

След това чудо се родила традицията за празника – чудотворната икона да се окичва с венци от ябълки. 

 Майката Божия продължава да твори чудеса и до днес, като дарява дечица дори на хора, които вече са напът да загубят надежда, разказват местните.

Подобни статии

Top