Молебен за чадородие с ябълка в Горноводенската църква

Молебен за чадородие ще бъде извършен за пета поредна година в църквата „Света Богородица Успение – Златна ябълка“ в Горни Воден .

Молебенът ще се състои от 10:30 ч.  в деня, който православието е отредило за почитане на Свети Александър Невски. Служението е в чест и на въвеждането в храма на Божията Майка. Храмът очаква всички, които желаят да се помолят за божието благословение за сбъдването на мечтата си за дете.

Събитието се осъществява с подкрепата на фондация „Искам бебе“.

В църквата в Горни Воден се съхранява чудотворна икона на Света Богородица, наричана още „Златна ябълка”. Иконата е чудодейна и има специален празник, който се чества ежегодно в петата събота от Великия пост.

В селото и до ден днешен разказват за случилото се чудо с жена, която не успявала да се сдобие с рожба. Закъсняла за празника на Дева Мария, поради това не получила благословен хляб. Тя счела това за лош знак и започнала да плаче от страх дали ще се сдобие някога с рожба.

Йереят съчувствал на жената и потърсил останало парченце от благословения хляб, но не открил дори трохичка. Тогава взел ябълка, оставена като дар пред иконата „Благодатна Богородица Дева”, а жената я приела с вяра.

И чудото се случило – скоро след това тя станала майка. За да изрази благодарността си към Божията Майка, тя украсила богато светата икона, като заръчала да изковат златна ябълка и я дарява за спомен на храма.

След това чудо се родила традицията за празника – чудотворната икона да се окичва с венци от ябълки. 

 Майката Божия продължава да твори чудеса и до днес, като дарява дечица дори на хора, които вече са напът да загубят надежда, разказват местните.

Подобни статии

Top