Момиче от Пловдив с интересен разказ за пещерите на Коста Рика

Презентация „Пещерите на Коста Рика и техните обитатели“

Научнопопулярна лекция  презентация „Пещерите на Коста Рика и техните обитатели“ в Регионалния  природо-научен музей – Пловдив. Лектрорът Станимира Делева ще разкаже интересни  факти за  региона  с най-голям брой открити пещери в страната. Началото е  19:00 часа, а входът е  свободен.

Коста Рика е страна, която въпреки скромния си размер приютява над 5% от биоразнообразието на Земята. Пищните дъждовни гори, активните вулкани и безкрайните плажове привличат поколения учени, изследователи и авантюристи от цял свят.

Въпреки многобройните експедиции, които се организират всяка година, обширни области на страната все още остават диви и непроучени – например югоизточният регион, наречен Брунка на името на обитаващото го индианско племе.

В регион Брунка все още се срещат т.нар. „първични“ дъждовни гори, недокоснати от човешка дейност, както и голямо разнообразие от местообитания, разпръснати от брега на Тихия Океан до над 4000 м.н.в.

Този регион е и с най-голям брой открити пещери в страната. Обилните тропически дъждове са изваяли обширни лабиринти от тунели и галерии, обитавани от многобройни видове животни – насекоми, паяци, слепи риби, змии, а понякога и големи бозайници като пуми и ягуари.

Най-интересните пещерни обитатели несъмнено са прилепите – в Коста Рика се срещат над 100 вида, включително прилепите вампири и плодоядните листоноси прилепи.

Едва наскоро проучването на пещерните прилепи в страната буди интереса на малък екип от изследователи. Създаден е проектът „Brunca bats”, целящ да изследва пещерите на региона и да помогне за опазването им.

Освен, че е много важен за опазването на пещерите, проектът e интересен с това, че в основата му стои едно момиче от Пловдив. Как се е стигнало до тази странна връзка между България и Коста Рика ще разберете, ако посетите презентацията.

Подобни статии

Top