МОН: Без промени при провеждането на матурите (СНИМКИ)

Няма да има промени в организацията и провеждането на зрелостните изпити.

Това съобщи в Пловдив зам.-министърът на образованието Таня Михайлова. По думите й ще се запазят трите модула и времетраенето на изпитите и ще се направи необходимото, за да се гарантира безпроблемното им провеждане, предаде Радио Пловдив.

Искаме устойчивост на системата. Не смятаме всяка година да се създават нови правила“, допълни зам.-министърът. Тя припомни, че миналата година процентът на анулираните работи е бил изключително нисък.

МОН обмисля как да се подобри видеонаблюдението

Според нея от една страна трябва да се гарантира сигурността на данните, а от друга – правилното и качествено провеждане на изпитите. Ще се разчита на квесторите и се обмисля как да бъде подобрено видеонаблюдението по време на матурите, спазвайки всички законови разпоредби.

Таня Михайлова призова учениците да не разчитат на преписване, а да покажат реалните си знания. В Пловдив тя откри Десетата панорама на професионалното образование.

Гъвкав списък на професиите предлагат от министерството

„Учениците трябва да се научат не само да предават знания, но и да решават житейски казуси. Професионалното образование дава начин на мислене. С новите учебни планове се предвиждат по две години чуждоезиково обучение по съответните професии, за да бъдат децата още по-подготвени“, отбеляза Михайлова. Тя посочи, че Министерство на образованието и науката ще работи активно за актуализиране Списъка на професиите, защото част от сегашните след 10 години вече няма да съществуват.

„Списъкът трябва да бъде гъвкав. Защитените специалности са част от него и тяхната идея е да се осигури прием по важни за икономиката и развитието на регионите професии“, подчерта зам.-министърът. Тя акцентира и върху това, че дуалното образование в България е необходимост, защото е начин на много ранен етап учениците да се срещнат с бизнеса.

Снимки: МОН

Подобни статии

Top