МОН: Помогнете на учителите, вместо да ги обвинявате за агресията между деца!

От просветното ведомство с остра позиция по повод нападките срещу учителите

Министерството на образованието излезе с остра позиция по повод думите на координатора на Националния център за безопасен интернет Георги Апостолов, че „учителите са най-масовите разпространители на клипове с агресия между деца“.

Апостолов каза това вчера по време на заседание на парламентарната Комисия по въпросите на децата, младежта и спорта, посветено на зачестилите случаи на насилие от и над деца и показването на такива кадри в социалните мрежи.

Учителите полагат всекидневни усилия да ограничават агресията сред учениците, както и да минимизират негативните последици от агресивното поведение и недостатъчно доброто възпитание на част от тях, посочват от МОН. Нерядко самите преподаватели стават обект на вербална и дори физическа агресия от страна на ученици и родители. Ето защо Министерството на образованието и науката категорично отхвърля опитите педагозите да бъдат обвинявани в популяризиране на прояви на агресия, направени вчера пред парламентарната Комисия по въпросите на децата, младежта и спорта.

Твърдението, че „учителите са най-масовите разпространители на клипове с агресия между деца“, без да бъде подкрепено от конкретни доказателства, е безотговорно и вредно. То напълно неоснователно хвърля кал върху едно цяло съсловие, от чиито професионализъм и всеотдайност в много голяма степен зависи бъдещето на нацията.

Образователната система е огледало на обществото. Ето защо справянето с агресията между деца и ученици в никакъв случай не е задача само на учителите. Тя може да бъде решена единствено с общите усилия на педагози, психолози, родители и институции.

От синдикат „Образование“ също разпространиха своя позиция по темата

Синдикат „Образование“ отправя поредно послание към българското общество и българските институции – да не се поддават на провокациите към българския учител, отправени от незрели и комерсиални фондации, които са злокачествен вирус при изпълнение на новата политика на МОН за градене на ценности и възпитание на децата и учениците.

Синдикатът заклеймява подобни твърдения като това на Георги Апостолов от неправителствена организация за учителите: „Те масово разпространяват вредно съдържание, защото нямат компютърна грамотност…“, защото подобни неистини люлеят постигнатото в борбата срещу агресията от десетки хиляди български учители с цената на много усилия и труд.

Г-н Апостолов, българският учител е по-достоен от всички НПО-та и фондации, взети заедно, по-дигитално грамотен от повечето обществени професии и по-възпитан, за да си мери приказките на обществено място, за разлика от някои фондации с гръмки имена!

Синдикат „Образование“ за пореден път заявява, че в борбата за превенция на агресията първо трябва да научим учениците на правила и толерантност, без изключения и компромиси. Учителят, разбираемо, има водещата роля в този процес, но най-важно е той да усеща не обвиненията, а подкрепата на институциите, на организациите и на цялото българско общество.

Защото един възпитан ученик няма да си позволи да качва клипове с агресия във виртуалното пространство, а още по-малко да се чувства „значим“ от това.

Синдикатът подкрепя наказателната отговорност към всички, които качват дигитални материали с насилие над деца и ученици. Нека мерките бъдат въздействащи!

Но, за да се появи подобен клип, това означава, че агресията между учениците е придобила осезателно високи нива.

Нека най-после да има оценка за „дисциплина“ или „поведение“  в българското училище!

Нека тази оценка да бъде врата към следващ етап от образованието на ученика. Тази оценка ще бъде един от многото системни инструменти, които да направят възпитателната стратегия възможна.

Нека българският учител да бъде оставен да възпитава! Защото сега очевидно не е така поради прекомерната публичност на работата на учителя, поради институционалния натиск към всяко възпитателно действие и решение на учителя, поради нарастващия родителски рекет.

Top