МОН с нова инициатива “Обучение чрез изкуство”

Представят  филм за писателя Георги Марков за учениците от пловдивската Търговска гимназия

Въвеждаща лекция на проф. Михаил Неделчев

Иновативната поредица от кинолектории на Министерство на образованието и науката има за цел да разшири хоризонта на традиционното образование, като надгради обучението по история и литература за гимназиалния курс с различен поглед върху изучавания материал и даде допълнителна перспектива  и контекст върху действителни събития и личности през специално селектирани висококачествени документални и игрални филми.

“Стремежът ни да подготвим младите хора за живота, което е всъщност основната задача на училището, е свързан с това не само да предадем знания и да ги изпитаме, но и да им дадем възможност чрез филмовите дискусии и документалното кино да узнаят и едновременно с това да почувстват събитията, хората и историята по различен начин. Може да наричаме тази инициатива част от гражданското възпитание или част от социализацията им, но всъщност става дума и за впечатляващо събитие в ученическия живот, което не се забравя”,  каза г-жа  Наталия Михалевска, директор на дирекция „Образование на българите зад граница и училищна мрежа” на МОН.

Филмът “Чувство за непоносимост” на режисьора Боя Харизанова по сценарий на Дочо Боджаков, носител на редица престижни награди, разказва за живота и творчеството на Георги Марков до бягството му от комунистическа България през 1969 година. Сюжетът е базиран върху есето на Георги Марков ”Чувство за непоносимост” от сборника “Задочни репортажи за задочна България”, а ролята на разказвача е поверена на актьора Калин Врачански.

“Това е историята на една шеметна писателска кариера, белязана от възходи и падения, от приятелства и предателства, от любов и надежди. Филм – изповед за деня, в който Георги Марков взима решението да напусне България и тръгва. Тръгва и не знае къде отива. Тъгува, не знае накъде върви, но и не иска да се върне…”, разказва режисьора на филма Боя Харизанова.

Прожекцията е от 16 часа в залата на училището и ще се проведе при пълно спазване на всички противоепидемични мерки.

Подобни статии

Top