Монета на Севт III откриха при спасителни разкопки в Пловдив (СНИМКИ)

На мястото ще строят ресторант и къща за гости

Бронзова монета от последния голям тракийски владетел на Одриското царство Севт III от ІV-и век преди Христа откриха археолози от Пловдив при спасителни разкопки на ул. „Стоян Чомаков” 16 в „Старинен Пловдив”.

Наред с монетата екипът под ръководството на София Христева са намерили и амфора, внос от остров Тасос, която също е от 4-и век преди Христа и която най-вероятно е била за вино. Това са най-ранните предмети сред голямото количество открити съдове, намерени по време на 16-дневното проучване на обекта от пловдивските археолози, пише Агенция Монитор.

На терена, който се намира съвсем близо до емблематичните Баятова и Бакалова къщи, е имало възрожденска къща, която била полуразрушена и затова била съборена наскоро. На нейното място инвеститорът на обекта изготвил идеен проект за строителство на триетажна къща за гости и ресторант. При изкопните дейности строителите се натъкнали на археологията, спазили закона и се обърнали към музея в Пловдив за проучване на откритите пластове.

Проучват в продължение на две седмици

„Проучването продължи 16 работни дни и беше в южната част на частна сграда. Най-ранните периоди, за които имаме данни, са от бронзовата епоха. Това означава началото на второто хилядолетие преди Христа. Имаме структури, вкопани в скалата от първото хилядолетие преди Христа. Най-вероятно са били жилища с дървени конструкции, тъй като са намерени под формата на дупки за греди в материковата скала. Впоследствие на това място през римския период теренът е бил допълнително подравнен”, разказа ръководителят на разкопките София Христева.

1 2

Подобни статии

Top