Монтираха три от римските колони от Форума на пл. „Централен“ (СНИМКИ)

В момента се поставят плочките около пощата и Партийния дом.

Три от римските колони, взети от Античния форум под пл. „Централен“ днес бяха монтирани от работниците, които извършват ремонта на площада. Кметът Иван Тотев присъства на монтажа и инспектира реконструкцията, съобщиха от общината.

„Започва да се показва картината какво действително е представлявал Пловдив, защото градът е бил много богат, и сега, когато можем да го видим и да го пипнем, е друго“, обясни Тотев.

Колоните са в оригинални размери и са с включени автентични части, които са намерени на обекта. Работата продължава с изграждане на капителите им, за да се покаже цялото им великолепие.

Предстои довършване на на каменните градежи, форума с античните магазини, които ще бъдат завършени, когато се направи озеленяването, като идеята е обектът да стане зелено продължение на Цар-Симеоновата градина.

В момента се поставят плочките около пощата и Партийния дом. Продължават и изкопните дейности,както  и премахването на пръст в североизточна посока до Одеона, където археологът Мая Мартинова ръководи разкопките на място.

Подобни статии

Top