Монтират иконостаса на най-новия храм в Асеновград

Започна монтажът на иконостаса на най-новия храм в Асеновград.

Утре за първи път божият дом ще посрещне храмовия си празник с поставени почти  наполовина елементи от олтарната светиня. След разрушената  от турците църква „Св. Марина“, издигната през XVII век, това е съвсем нова църква, строяща се вече 20 години в двора на бившата стоматология и още не е осветена.

Иконостасът  е с внушителни размери. Той е широк цели 12 метра, а на височина достига почти 4 метра. Изработен е от липа, изцяло резбован на ръка от екип майстори от Велико Търново.

Иконостасът е напълно готов. Ще монтираме първия ред от резбовани икони, царският ред и лозницата. Ще работим цяла нощ, но за празника на църквата ще сглобим 2/3 от мястото за иконни изображения, обясни Цветомир Христов. Той, заедно с колегата си Петър Ванев, повече от година работят върху олтарната преграда. Композицията е изцяло по канона от късно византийски стил, като са използвани главно флорални елементи.

Има още малко работа по монтирането  на църковната светиня. Тепърва ще се довършват апостолския ред и разпятието. Финалът ще бъде поставянето на близо еднометровия кръст, с който завършва иконостасът, обясни Златина Николова, част от великотърновския екип.

След като новият олтар бъде осветен според изискванията на православния канон, в храма ще могат да се извършват всички църковни ритуали.

Очакванията са това да стане още до края на тази година, след това ще започне изготвянето и на проект за изписване на стените на храма, коментира отец Йордан Георгиев, архиерейски наместник на Асеновград. 

1 2

Подобни статии

Top