Мораториумът върху лекарствата вади пациенти на протест

Под наслов „НЕ! На Мораториума върху лекарствата и новите терапии!“

пациенти, пациентски организации и граждани ще изразят своето недоволство от налагането на мораториум за финансиране на всички нови терапии за минимум една година, за да се спестят 25 милиона лева.

Протестът се организира в социалната мрежа. Той ще се проведе тази събота от 11 часа на  площад „Народно събрание”.

Според пациенти и граждани мораториумът нарушава конституционното право на болни хора за качествена медицинска помощ и всички видове нови терапии.

Организаторите на протеста поясняват, че във всички страни от ЕС, пациентите се ползват от нови терапии, а единствено в България те ще бъдат ограничени и ще се налага да заплащат.

На 09-ти декември излизаме да кажем: НЕ! на Мораториума върху лекарствата и новите терапии! Очакваме чисто законово да НЕ Е регламентирано ЗАЧЕРКВАНЕТО НА ОБЩОЧОВЕШКИ ПРАВА, като правото на ДОСТЪП ДО ЗДРАВНИ грижи. Мястото на всички ни е до хората, на които този Мораториум отказва правото на живот!“, пишат те на страницата си във Фейсбук.

Миналата седмица парламентът прие на второ четене мораториума върху лекарства, които засяга над 15 медикамента срещу онкологични, онкохематологични и ревматологични медикаменти от ново поколение, предписващи се за втора и трета терапия, когато традиционното лечение не е успешно.

Омбудсманът на Републиката Мая Манолова заяви, че ще сезира Конституционния съд, ако мораториума бъде приет.

Очаква се да се организират редица протести и в страната.

 

 

 

Подобни статии

Top