Мостът на пазара в Асеновград в предаварийно състояние, търсят близо 5 милиона лева за укрепването му

Съоръжението е опасно за преминаване и се нуждае от спешен ремонт

Мостът над река Асеница, който се намира в района на кооперативния пазар в Асеновград е  в предварийно състояние. Съоръжението е опасно за преминаване и се нуждае от спешен ремонт.

Това показва обследване на екип от специалисти от София. Проверката е по настояване на кмета на Асеновград д-р Христо Грудев. Предвараийното състояние на моста беше констатирано още преди осем години, по време на първия мандат на Грудев.

„Още тогава стана ясно, че мостът е в  много тежко състояние, но до този момент не са предприети никакви мерки за неговото укрепване“, обясни заместник-кметът по строителството инж. Стоян Димитров.

Проблемът  е компрометираната конструкция на надземното съоръжение. Гредите са оголени и на много места бетонното покритие е разрушено.  Вижда се арматурата, която е корозирала. Това създава изключителна опасност за преминаващите автомобили и пешеходци.

„Мостът е изключително натоварен. Трафикът в тази част на града е интензивен и в пиковите часове се образуват огромни задръствания“, коментира инж. Димитров.

По предварителни данни ремонтът ще струва около 5 милиона лева. Предвижда се, освен укрепване на мостовото съоръжение, да бъде разширено и уличното платно.

Идеята е да бъдат изградени четири платна между двете кръгови кръстовища  на улица „Васил Левски“ – от църквата „Свети Атанас“ през кооператривния пазар, авто и ЖП гарата, до кръстовището на бензиностанция „Шел“ в Асеновград.

Вече са проведени разговори с Агенция „Пътна инфраструктура“, тъй като уличният участък е част от републиканската мрежа. Затова с проекта общината ще кандидатства за финансиране пред държавата.

Подобни статии

Един коментар

Top