Мотивация по време на пандемия, що е то?

Психологът Весела Гологанова със съвети как да се мотивираме, да запазим мотивацията и да я използваме, дори по време на пандемия, когато може би се нуждаем най-много

Вече сме го правили – мотивирали сме се поне веднъж в живота си – да съставим план за диета или тренировка, да прекарваме по-малко време на мобилните си телефони или компютри и повече време за четене или разходка; да се ангажираме да извличаме максимума от нашия ден, да бъдем максимално продуктивни и т.н.

Но сега, докато коронавирусът продължава да се разпространява по целия свят, може би е трудно да се намери мотивация за поставяне и постигане на цели, особено когато бъдещето е някак несигурно.

Може би сега, поради ограниченията на някои дейности, има цели, които не могат да се преследват. Но за някои хора това е идеалното време да работят върху себе си. Изведнъж се оказа, че имаме възможност да прекараме повече време с децата си, със семейството, с любимите занимания, да разтворим книгата, която отдавна сме искали да прочетем, или да пренаредим гардероба и тавана. Ако целта на някои е била да консумират по-здравословна храна, сега могат да се съсредоточат върху това да научат нови рецепти за домашно приготвени ястия, вместо обичайните сандвичи и сладки закуски по време на работа.

Типичният съвет за намиране на мотивация е да „ държите“ очите си широко отворени и насочени към „наградата“ – крайната удодовлетворяваща ни цел.

Наградите не винаги са достатъчни, защото когато преминем през решението да направим нещо, фокусът ни се променя.
Когато решаваме, ние сме склонни да се концентрираме върху наградите / ползите. Когато изпълняваме дадено действие, ние насочваме вниманието си към необходимите усилия за постигане на резултати. Но се случва понякога тези усилия да са повече от очакванията ни и тогава може да се откажем от задачата, решавайки, че не си заслужава.

Според проучвания, макар хората да се ръководят от стремеж за постигане на висока финансова или морална награда, изпълнението на задачите в крайна сметка зависи от количеството усилия, които трябва да изразходват, а не от първоначалното им желание за тази награда.

Според учени, за да се постигнат целите е нужно да се следват следните две стъпки:

Първо, когато избираме целите, да помислим колко работа е нужна за всяка опция, така че да сме психически готови за степента на трудност. Второ, когато нещата ни затруднят, докато работим за постигане на  нашата цел, трябва да се съсредоточим върху крайната награда, а не върху усилията.

След като най-накрая сме постигнали целта си, получаването на удари от житейските проблеми може да ни затрудни и да останем на пътя. Тогава трябва да си спомним защо сме започнали да работим и за желанието да постигнем целта си.

Подобни статии

Top