Може ли разводът да е полезен за децата

Никой не се жени с цел да се разведе (или раздели) – това е ясно. Но при подобни ситуации най-много страдат децата, тъй като са и емоционално най-уязвими. Но нека да се концентрираме и намерим именно положителните страни на развода за детето, защото те не са малко.

Домашното насилие

Безспорно разводът влияе на децата, той може да се отрази на психическото им състояние, но ако в семейството присъства психическо или физическо насилие, то разводът може да се отрази положително на детето. Освен че му посягат, то може да бъде използвано и като средство за манипулация в отношенията. А това не бива да се допуска – детето не следва да се въвлича в конфликтите на родителите, те трябва да се научат да си ги решават самостоятелно.

Щастливи родители – щастливи деца

Американските психиатри Т. Холмс и Р. Рей са разработили скала на стреса, след като провеждат мащабно изследване. Те въвеждат събития от човешкия живот, които биха могли да предизвикат психични и/или физически заболявания. По 100-балната скала, разводът получил второ място със 73 бала (второ място, след смърт на единия съпруг, което получило 100). Но социолозите смятат, че разводът е процес, след който хората се възстановяват. Много партньори сключват нови бракове, а децата им живеят щастливо. Разбира се, има трудности с установяването на доверие в отношенията с новия партньор, но в крайна сметка детето не страда заради това, че майка му или баща му са нещастни или имат финансови проблеми.

Възможност да натрупат опит

След развода може да получите втори шанс. Родителят търси себе си, открива нови хоризонти, а детето, в подобни случаи, се учи от възрастния. Може да отидете заедно на пътешествие, да си намерите ново хоби и да привлечете към него хлапето. Ако непрекъснато търсите нещо ново и се развивате, то и детето ще следва вашия пример.

Повтарящ се сценарий

Случва се така, че човек неволно възпроизвежда в своето семейство модела на поведение на родителите си. Тоест вие напълно може да играете по сценария на семейния живот на родителите си, бабите и дядовците си и т.н., дори без да го съзнавате. Затова навреме взетото решение за развод може да спести на детето ви скандали и спорове, които то да запомни и в бъдеще евентуално да пренесе в своето семейство.

Най-доброто, което може да направите за детето си в подобен момент, е да му давате добър пример, да развивате у себе си тези качества, които бихте искали да видите у него. Затова е по-добре да не търпите неудачен брак и да помислите за развод – така няма да травмирате допълнително детето.

Източник:woman.rambler.ru, noviteroditeli.bg

Подобни статии

Top