Мултимедия и сентенции при обсъждането на ПУП-а за галерията на ДПХ (СНИМКИ И ВИДЕО)

Показаха проекта за новата сграда

С интересна мултимедия и мъдри сентенции беше съпроводено обсъждането на промяната на подробния устройствен план на Пловдив в района на ул. „Гладстон“, свързан с изграждането на новата галерия на Дружеството на пловдивските художници. Точката беше приета след половинчасови дебати с 35 гласа за, 2 против и 4 въздържали се съветници.

Още в началото председателят на ДПХ Снежана Фурнаджиева бе поканена на трибуната, за да представи новия проект, изготвен от арх. Петкана Бакалова. Според нея този проект ще е много по-функционален от предишната зала, която вече е съборена. Вижте във видеото какво обясни Фурнаджиева на старейшините.

Веднага след Фурнаджиева бе представена мултимедията на арх. Бакалова.

Самата тя в началото не била съгласна да се маха старата галерия, призна впоследствие кметът Иван Тотев пред журналисти. Проектът включва покрит пасаж за пешеходци, от който ще има максимална видимост към произведенията, изложени в залата на първия етаж, а също просторно фоайе, пожелано специално от художниците, за да могат да приемат гостите си. Тротоарът ще бъде над 4 метра, поясни арх. Бакалова, според която екипът й максимално  се е опитал да увеличи публичните площи.

Според кмета Иван Тотев бъдещата галерия ще осигури още едно площадно пространство, като капацитетът на улицата ще се запази.

Междувременно между съветниците се заформи дебат. Според Слави Георгиев, не бива да се отнема пространство от улиците „Гладстон“ и „Преслав“. Той обаче сравни бъдещата сграда с бижу. Според други съветници добре е да се мисли стратегически за бъдещето. Защото, според Божидар Здравков от Реформаторския блок: „Животът е това, което се случва, докато си правим планове“.

Теренът за новата сграда вече е заравнен

В крайна сметка съветниците приеха предложението, а строителните работи вече текат, видя репортер на DCNEWS. И докато старейшините дебатират, старата сграда вече я няма, а изкопните дейности за новата, са започнали.

Подобни статии

Top