Мултимедйна инсталация представя арменската музика в Пловдив

Едно кинематографично пътуване през арменската музика

Мултимедийната инсталация „Луйс и Лусо“ може да бъде видяна от този следобед (15 юни) до 22 юни в Тютюнев ия склад на ул. ”Екзарх Йосиф” 16 в Пловдив. Инсталацията е част от  арменския фестивал „Hello, Armenia“ – „Здравей, Армения“ и представлява едно кинематографично пътуване през арменската музика, а началният час, в който може да бъде видяна е 17.00 ч.

През 2015 г. Дикран Хамасян и Ереванския държавният камерен хор гр. Ереван тръгват на музикално поклонение в 100 църкви по света под името Луйс и Лусо (Светлина от Светлина). Те изпълняват свещена арменска музика, датираща от V век, пресъздадена от Хамасян за вокал и пиано.

Специален етап от турнето им включва представления в емблематични арменски манастири в Източна Турция – някои от тях непокътнати, други потънали в руини. Хамасян и хорът посещават свети места като Ани, Ахтамар (Ван), Муса Лер и Диарбекир. В някои църкви те изпълняват свещени химни, които са били написани на същото място; в други възкресяват музика, която не е била изпълнявана там в продължение на 100 години.

Американско-арменските режисьори Емили Мъгърдичян и Алекс Игидбашян съпровождат турнето Луйс и Лусо и решават да създадат мултимедийна инсталация, използвайки креативни технологии и увлекателен дизайн, които имат силата да пренесат публика от цял свят на тези места.

Top