Мутафчийски: Матури и НВО ще има, масово връщане на учениците в клас – не. Засега…

Няма да тестват масово свещениците за коронавирус

Ще бъде дадена възможност към края на май за полагането на изпитите на учениците в 7 клас и на зрелостниците. Това заяви председателят на Националният оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски. По думите му той  е разговарял с просветния министър по този въпрос и засега не става дума за масово връщане в клас на учениците.

Според главния държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев, че засега не се се предвижда масово изследване на свещениците, тъй като мерките, взети по време на Великденските празници, са били достатъчно стриктни. „Ако искат, ще ги тестваме“, допълни доц. Кунчев.

Той посочи, че вече щабът не предвижда да се правят срезови изследвания на определени групи хора. „По-правилно е да е обследваме хора от всички възрасти и случайно подбрани, както смятаме да направим в Пловдив. Факт е, че на групите, на които правихме, се оказа, че е много нисък броят на заболелите“, подчерта главният държавен здравен инспектор. И допълни: „За мен една касиерка в магазина е много по-рискова от свещениците“.

Подобни статии

Top