Мутафчийски: Предлагаме удължаване на затегнатите мерки до 12 април

Генералът: Маските да се носят от болните! Здравите не са абсолютно защитени

243 са диагностицираните случаи в България, 1 нов. 

Това съобщи днес председателят на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски. Той беше категоричен, че щабът ще предложи на министъра на здравеопазването да продължи затегнатите мерки, които изтичат утре до 12 април, в същия обем. За колекторските фирми за събиране на сметки се разширява терена.

Щабът ще препоръча на здравния министър да отпадне поименното изреждане в заповедта на страните, за които важат карантинните мерки и те да бъдат в сила за всички, които си идват от чужбина. Включително и за чужденците, които идват у нас. Те пък ще бъдат задължени да посочват в декларациите си, къде ще прекарат 14-дневната карантина.

„Недейте да успокоявате хората, те трябва да изпълняват стриктно мерките на карантината, иначе ще стане страшно“, призова Мутафчийски.

Запитан дали маските помагат и спират вируса, той посочи, че те трябва да се носят от болните, защото така се прекратява възможността при кихане и кашляне да разпространяват вируса. „За здравите, ако са медицински лица, за тях е необходим висок клас маски, особено ако работят с болни. Що се отнася до обикновените хора, ако те искат, нека да си ги носят, но е за тяхно собствено успокоение. Задължително обаче здравите трябва да носят маски, ако имат близки болни“, допълни ген. Мутафчийски.

Болните с ОРЗ задължително да се тестуват

Той съобщи, че новият случай от тази сутрин е в София и не е хоспитализиран. С него новите случаи стават 23 за денонощието. По думите му четирима души в „Пирогов“ са в тежко състояние и са интубирани. Единият от тях е в много тежко състояние и има вероятност за фатален изход. Други седем пациенти били в добро състояние.

Във ВМА двама от болните били на ръба на дихателна недостатъчност от седмица, засега лекарите там удържат положението. Други 8 души били напълно здрави и нетърпеливи да напуснат болницата, но все още не били изчистени от вируса.

„В Габрово и Плевен са добре първите пациенти, очаква се да се изчистят от вируса. В Плевен случаите са 7, в Габрово – двама“, посочи генералът.

Той беше категоричен, че вирусът вече има вътрешна циркулация в страната и не идва само от чужбина. Около 350 души са изследвани вчера, обясни Мутафчийски и добави, че хората с респираторни заболявания трябва задължително да се тестуват. За това били уведомени всички здравни власти в страната.

Подобни статии

Един коментар

  1. Валя написа:

    А както искате по строги мерки защо предприятия в гр . София работят това не са строги мерки строителна фирма работи

Top