Мутафчийски: Заболеваемостта у нас е нараснала с 50% за седмица

На трето място сме по интензивност на смъртността

Заболеваемостта у нас е нараснала с 50% за седмица. Това съобщи ген. Венцислав Мутафчийски на брифинга на НОЩ.  За 1 седмица смъртността се е покачила с 46%, а за две седмици – със 124%.

На трето място сме след Чехия и Унгария в света по интензивност на смъртността, а по нарастване на случаите на ден сме на седмо, добави Мутафчийски.

„По отношение на смъртността има много стръмно покачване – за 1 седмица с 46%, а на база 2 седмици – 124%. Това ни слага на трето място по интензивност на нарастването на смъртността след Чехия и Унгария”, каза още той.

Генералът посочи също, че в света сме на седмо място по нарастване на случаите, регистрирани на ден и на четвърто по интензивност на нарастване на ден в Европа след Естония, Чехия, Сърбия и Полша.

Още по-твърди мерки в столицата

„Ситуацията в София безспорно изисква налагането на по-твърди ограничителни мерки“,  заяви пък столичният кмет Йорданка Фандъкова, която също се включи в редовния брифинг на здравните власти.

„С 35% се е увеличил броят на хоспитализираните с коронавирус в столичните болници. Отчита се стръмно нарастване пациентите, приети в болници през последните дни. 2100 пациенти са хоспитализираните към тази сутрин. 36% е ръстът на пациентите, които се нуждаят от интензивно лечение“, каза още столичния кмет.

По думите й ръст се отчита и при децата, които се заразяват с COVID-19 и се нуждаят от болнично лечение.

Източник и снимка: DarikNews/Георги Димитров

Подобни статии

Top