Музеен център за съвременна история представя удивителна изложба

Разгледайте „Манаки – история в снимки“, струва си

Музеен център за съвременна история на ул. „Ангел Букорещлиев“ 14 представя изложбата „Манаки – история в снимки“. Експозицията включва над 50 фотографии, представящи двамата значими автори, работили в началото на ХХ век.

За това колко високо са ценени братята Милтон и Янаки Манаки свидетелства фактът, че те са били официални фотографи към двора на румънския крал Карол I (1906), на султана на Османската империя Мехмед V (1911) и на сръбския крал Алек¬сандър I Караджорджевич (1929). Тяхното фотографско творчество може да се раздели на два периода – времето, което прекарват в Янина (Гърция) и Битоля (Северна Македония). Запазени са 18 513 техни негатива, включително 7 115 стъклени плаки.

През 1916-1919 Янаки живее три години в Пловдив. През февруари 1916 г. той е осъден за незаконно притежаване на оръжие и шпионаж. Милтон успява да смекчи присъдата и тя е заменена с депортиране в Пловдив. Причина за ареста са оръжия, намерени в ателието, които Милтон е прибрал след оттеглянето на сръбската армия, за да ги ползват като реквизит. След пристигането си в Пловдив Янаки е под полицейско наблюдение, но се сприятелява с пловдивския фотограф Русейски и започва да работи в неговото студио. От този период са запазени 103 стъклени плаки, между които много автопортрети.

Изложбата е резултат от 15-годишното проучване на архива на братя Манаки от Роберт Янкулоски. Чрез новите дигитални технологии изложбените копия разкриват цялото богатство от тонове и детайли, запазени върху стъклените плаки.

Изложбата „Манаки – история в снимки“ ще остане подредена в Музеен център за съвременна история на ул. „Ангел Букорещлиев“ №14 от началото на август до декември 2020 година.

Подобни статии

Top