Музейна галерия "Димитър Георгиев" с дарение към НБ "Иван Вазов" - DC news

Музейна галерия „Димитър Георгиев“ с дарение към НБ „Иван Вазов“

Луксозен албум „Колекция Димитър Георгиев“ – I част ще дари инж. Георгиев на библиотеката

На 23 юни 2022 г. музейна галерия „Димитър Георгиев“ – Пловдив ще направи дарение луксозен албум „Колекция Димитър Георгиев“- I част на НБ „Иван Вазов“.  Изданието е с лимитиран тираж и всеки албум има индивидуален номер, съдържа 340 илюстровани цветни снимки на творби на 120 български класически автори, творили в периода от началото на 19 до средата на 20 век, чиито оригинали са експонирани в залите на галерията на ул. „Съборна“ № 23 в Стария Пловдив.

Бройки от албума са дарени и на Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“. Инициативата за дарителство е част от дейността на музейната галерията да популяризира българското изобразително изкуство като предоставя по-широк достъп на информация за значими български автори, оставили следи в развитието на европейската културна история.

Творбите от частните колекции трябва да бъдат изложени за широка публика. Понякога те съдържат редки произведения, които дават по-богата представа за творчеството на един автор или цял период от развитието на изобразителното изкуство. За държавните музейни институции, придобиването днес е още по-трудна задача, заради липсата на финансови средства, както и издателската дейност на каталози. И това не се отнася само за музеите. Библиотеките като ценен източник на събрана информация за обществено достояние дават съществен принос  не само за културното образование на нацията, но и за разитието на изследователската и научната дейност. Затова дарителство на редки издания за поколенията трябва да бъде стимулирано и приветствано, което е една от задачите на екипа на галерия „Димитър Георгиев“.

Настоящето издание е първа част от колекцията на инж. Димитър Георгиев. В бъдеще предстои да бъде издадена втора и трета част.

Събитието ще се състои в музейна галерия „Димитър Георгиев“ – Пловдив, ул. „Съборна“ № 23 на 23.06.2022 в 16:30 ч.. Г-н Димитър Минев в качеството си на директор на НБ „Иван Вазов“ ще приеме лично дарението от колекционера инж. Димитър Георгиев.

Подобни статии

Top