Музейни експерти от страната гостуват в Пловдив

Втори обучителен семинар „Музеите като социални и образователни пространства“ ще се проведе в Регионален исторически музей – Пловдив от днес до 29 март като част от програмата на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“.

Целта на семинара е да подобри работата на музеите с различните типове публика.

На него от 9:30 до 17 часа специалисти от различни музеи и културни институции ще се фокусират върху интерпретацията на музейни експонати и експозиции и диалога между музея и публиката.

Ще се проведе и практически модул, посветен на изготвянето на образователни програми, които да ангажират, мотивират и изградят качествено преживяване за посетителите. Други теми в семинара ще бъдат още:

* Как посетителят интерпретира и преживява видяното в музея?
* Как да стимулираме изграждането у посетителите на интерес и на лични връзки с предметите в музея, с темите на експозицията, с мисията на музея? 
* Какво от това, което правим би ги накарало хората да дойдат (отново) в нашия музей?

Обучители са Меглена Запрева, начален детски учител и музеен педагог в Ню Йорк (родом от Пловдив), Мария Карадечева, главен уредник на РИМ – Пловдив, Лиляна Липчева, уредник на Учебен музей, РИМ – Варна, първия детски образователен музей в България и Тодор Петев, от Фондация „Моят музей“ и преподавател в Софийски университет „Св. Климент Охридски”.

 

Подобни статии

Top