„Музика на века“ в Пловдив

Камерен концерт, посветен на творчеството на композитора Арно Бабаджанян

Руската и арменската общност в Пловдив канят днес всички пловдивчани на камерен концерт “Музика на века“. Събитието е посветено на творчеството на големия арменски композитор Арно Бабаджанян. Концертът се реализира с финансовата подкрепа на Фондация „Заедно“ и е част от съвместната културна програма през 2019 г. на етническите общности с най-стара история в Пловдив. Той ще бъде със специалното участие на баритона Дмитрий Быстрый, носител на  Гран-при, лауреат на Трети Балкански фестивал на руската песен и сопраното Светлана Быстрая, лауреат на Националния фестивал на руската песен в България. На рояла ще акомпанимира Рузанна Ташчян, обявена за най-добър концертмайстор на конкурса «Балканска романсиада».  Началото е от 18.00 ч. в Културен център „Тракарт“ (подлез „Археологически“)

Събитието е подарък за всички пловдивчани от етническите общности, представени във Фондация „Заедно“ и специално за почитателите на Арно Бабаджанян, поета Роберт Рождественски, на композиторите Муслим Магомаев и Алексей Екимян, на известния руски поет, писател, режисьор, сценарист, журналист и актьор Евгений Евтушенко и на световния изпълнител, поет и композитор Шарл Азнавур. Програмата за вечерта включва оперни изпълнения, старинни руски романси и известни песни.

Голяма популярност добиват именно творбите, създадени при съвместната работа на Арно Арутюнович Бабаджанян с поета Робертом Рождественским и певеца Муслимом Магомаевым. Техните песни имат почитатели от всички поколения, включително и от младите хора днес. Сред тях е и «Ноктюрн», която също ще бъде изпълнена пред пловдивската публика в петък вечер. Ще бъдат чути и шедьоври на песенното изкуство като  «Вечная любовь»,  «Благодарю тебя» и др.

Арно Бабаджанян е роден в Ереван през 1921 г. Изявеният му музикален талант е забелязан още когато е само на 5 години, а когато е на 7 влиза в Държавната Консерватория. През 1938 година заминава да учи в Москва с Висанион Шебалин.

Като композитор Бабаджанян твори в различни стилове, а голяма част от музиката му е свързана с арменски фолклорни мотиви. Признат е от Дмитрий Шостакович за „брилянтен учител по пиано“. Често на концерти сам изпълнява творбите си.

Подобни статии

Top