Музикален хепънинг в Пловдив в Международния ден на музиката - DC news

Музикален хепънинг в Пловдив в Международния ден на музиката

„Пловдив е музика“

Отбелязваме Международния ден на музиката. Пловдив ще се присъедини към световните градове в повече от 100 държави на 5 континента и ще отбележи  празника с два концерта под надслов „Пловдив е музика“ .

Сдружение „Избери България“ ви кани в 14.00 часа край фонтаните в Цар-Симеоновата градина, където Стефан Вълдобрев и учениците от Музикалното училище „Добрин Петков“ ще пеят и ще говорят за музика.

От 18.00 часа в парк Рибница, район Северен, Асен Павлов и професионалистите от „Чинари“ ще се надиграват с младите танцьори от читалище „Кирил Дженев“, там ще пее и фолклорният хор на НУМТИ. Водещ и на двете места е Наско Стоянов от БГ радио.

По този спонтанен начин Пловдив ще отпразнува Международния ден на музиката, създаден през 1981 година във Франция от тогавашния министър на културата Жак Ланг.

Музикалните празници „Пловдив е музика“ се осъществяват с финансовата подкрепа на община Пловдив и са част от Културния календар на града за 2022 година.

Културната дейност на Жак Ланг започва през 1963, когато създава и става директор на Международния театрален университетски фестивал в Нанси, а през 1972 година става директор на Théâtre de Chaillot. Жак Ланг е министър на културата на Франция / 1981  – 1986  и  1988  –  1993 /и министър на образованието ( 1992 – 1993 и 2000 – 2002). Избран е от президента Митеран за министър на културата през 1981, след като е бил говорител на предизборната му президентска  кампания. Той е създател на празника Fête de la Musique,  провеждан на 21 юни всяка година. Празникът е насочен към  любителите музиканти и към професионалните изпълнители на музика, които организират  безплатни и спонтанни изпълнения на открито. След 1981 година този ден постепенно започва да се празнува в много страни навсякъде по света. Към настоящия момент Международният ден на музиката се организира в повече от 150 страни на 5 континента.

От 2013 година досега Жак Ланг е президент на Института за арабския свят в Париж и работи  за увеличаването на неговата дейност и влияние.

„Българската музика е много богата. Имах повод да се запозная с някои музиканти, забележителни цигулари. Вашата музика е част от античната традиция и сливането на византийската, славянската и османската култури. Има цяла серия от факти, които правят българската традиционна музика разпознаваема, например Мистерия на българските гласове, това женско сърце, което се отличава с вокална хармония. Зная, че гласовете са дирижирани от Дора Христова, имат традиционен репертоар и модерни аранжименти. Многогласовото пеене е много докосващо и раздвижващо, например използването на интервали и вибрато. И  да не забравяме, че „Мистерията на българските гласове“ пеят оригиналния саундтрак на видеоиграта „Сам в тъмното“ или големия успех на Мариана Попова на Евровизия през 2006 с песента „Let me cry“ , виртуозността на големия български композитор Панчо Владигеров. България наистина е държава на музиката“.

Top