Музикантите от Операта на протест, няма къде да репетират (ВИДЕО) - DC news

Музикантите от Операта на протест, няма къде да репетират (ВИДЕО)

Нина Найденова

Музикантите от пловдивската опера ще излязат на протест

през септември, тъй като няма да има къде да репетират от октомври. Това съобщи директорът на операта Нина Найденова. Според нея има опасност през следващия сезон да се обяви нулева година за операта, тъй като Концертна зала, в която досега се помещаваше културната институция, вече не е годна да я приюти.

Припомняме, че Концертна зала отдавна се нуждае от спешен ремонт

и цялостна реконструкция. В момента в нея е опасно да се работи, а операта репетира там, въпреки предписанията на контролните органи.

„Така че през октомври ще открием сезона с концерт на Евгени Божилов, заедно с пловдивската филхармония и това ще бъде откриване и прощален концерт“, посочи Нина Найденова. Според нея ремонтът на Концертна зала е трябвало да започне това лято, но и в момента там не се прави нищо.

Като вариант за изход от ситуацията,

докато се намери постоянно решение, директорът на операта предлага да се реализира нов проект „Къща на музиката“. Тя може да се помещава в тютюневия склад, в който досега имаше голям мебелен салон. „Надяваме се в контекта на „Заедно“ да имаме подкрепа от фондация „Пловдив 2019″ за този проект. Тютюневият склад е частна собственост, в момента се дава под наем. Дали може това нещо да се осмисли в рамките на една година и да се оживи чрез изкуство, което да съчетава и галерия, и репетиционни зали, открити за публиката“, предлага Нина Найденова.

По думите ú, ако това стане, ще може да се реализира и още една идея на операта – Госпожа Опера да събира децата на възраст от 4 до 12 години и да ги забавлява.

Шефката на операта се оплака също,

че в новите светещи табла за туристическите обекти на Пловдив, в които са посочени всички галерии, музеи, археологически обекти и културни институти, Пловдивската опера не фигурира като културен институт. Тя призова медиите за съдействие, тази грешка да бъде поправена.

 

Подобни статии

Top