МВнР препоръчва да се въздържаме от пътувания до Южна Африка

Във Великобритания откриха два случая на новата коронавирус мутация „Омикрон“

По информация на посолството ни в Претория заради новооткрития вариант на COVID-19 – „Омикрон“, голяма част от авиокомпаниите, които оперират от и до Република Южна Африка и страните от региона като Ботсвана, Есватини, Зимбабве и Лесото, са обявили, че спират полетите от тези страни на основата на въведените мерки в съответните държави. Това съобщиха от МВнР, цитиани от БТА.

От ведомството препоръчват на българските граждани да се въздържат от пътувания до страните от южноафриканския регион до изясняване на ситуацията и възстановяване на полетите.

Българските граждани, изпаднали в беда, могат да се свързват с посолството ни в Република Южна Африка денонощно на номер +27798937336. Той се използва за съобщаване на спешни случаи и кризисни ситуации с цел оказване необходимото съдействие на засегнатите.

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии надирекция „Ситуационен център“: +35929482404; +35929713856 или на имейл: crisis@mfa.bg.

От МВнР препоръчват на българските граждани, при пътувания в чужбина, да се възползват от възможността да се регистрират в рубриката „Пътувам за“ на следния адрес: https://mfa.bg/bg/embassyinfo.

Междувременно стана ясно, че във Великобритания са открити два случая на новия вариант на коронавируса – Омикрон, съобщи днес министърът на здравеопазването Саджид Джавид, цитиран от Ройтерс.

„Късно снощи ми се обадиха от британската Служба за здравна сигурност. Информираха ме, че са установили два случая на новия вариант Омикрон в Обединеното кралство, единия – в Челмсфорд, а другия – в Нотингам“, уточни Джавид.

Според министъра двата случая са свързани с пътуване до Южна Африка.

Двамата заразени и членовете на домакинствата им са били тествани повторно и им е казано да се самоизолират, докато им се правят нови тестове и се проследяват контактите им, посочи здравното министерство.

Снимка: iStock

Подобни статии

Top