МВР-министърът: Източването на РЗОК-Пловдив не е изолиран случай

Радев бе на инспекция на Централна жп гара в Пловдив

„Източването на Здравната каса в Пловдив не е изолиран случай, работи се в тази посока в цялата държава и натискът е повсеместен“. Това каза пред журналисти в Пловдив министърът на вътрешните работи Валентин Радев в коментар на разкритата в Пловдив схема за източване на пари от Регионалната здравна каса, предаде Радио „Фокус“ – Пловдив.

1,1 млн.лв. източени от НЗОК от пловдивски аптечен бос

Министърът бе под тепетата на инспекцията на Централна жп гара, заедно с транспортния министър Ивайло Московски. Събитието започна без премиера Бойко Борисов, който отмени посещението си под тепетата.

„Започнахме с болницата във Враца, сега в Пловдив, а утре може да се окаже друг град. Навсякъде натискът е повсеместен. Подпомагаме другите органи в държавата, които работят, най-вече Прокуратурата. Проблемът с големите изтичания на пари чрез лекарства, Здравна каса и по други начини са във фокуса ни от много време. Наблюдаваме навсякъде, включително и болниците, където има недобри практики“, каза още министър Радев.

Припомняме, че на 9 май Прокуратурата в Пловдив задържа за 72 часа четири лица за източване на пари от Регионалната здравно-осигурителна каса в Пловдив. На тях им бяха  повдигнати обвинения за документна измама и за подкуп в особено големи размери.

Задържаните бяха общо четирима, между които двама висши служители на Здравната каса, един фармацевт, който е бил „мозъкът” на схемата за източване, и едно подставено лице. Престъпната схема е използвала аптека фантом и реални данни на болни от хепатит лица, които са получавали лекарства от Касата.

В момента се гледат мерките за неотклонение

на арестуваните служители на касата – директорът на дирекция ДКИМДПА д-р Иван Деспотов и подчинения му Влади Манев.

Един от арестуваните от РЗОК-Пловдив – шеф на дирекция

Малко преди началото на делото за мярката, Съдебната палата напусна главният прокурор Сотир Цацаров. Той се качи на джипа си „Фолксваген Туарег“ и отпътува в неизвестна посока. Няма яснота дали е бил в палатата заради случая или по друг повод.

Снимка: Радио „Фокус“

Подобни статии

Top