МВР охранява бюлетини, изборни книжа и секции

Осигурен е полицейски ескорт за машините за гласуване, полицията ще съпроводи членовете на СИК до Панаира след края на вота

Под постоянно полицейско наблюдение и охрана в Пловдив са поставени бюлетините и изборните книжа във връзка с балотажа на изборите за президент и вицепрезидент на 21 ноември. Осигурена е и физическа охрана за всички 1 025 избирателни секции в 414 изборни места на територията на областта, а днес към тях ще бъдат транспортирани с полицейски съпровод и машините за гласуване.

Утре, в деня на вота, полицейските служители ще следят строго за недопускане в изборните места на лица, носещи оръжие или опасни предмети, както и в явно нетрезво състояние и под въздействие на упойващи вещества. Забранява се използването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника с цел заснемане на начина на гласуване. Припомняме, че охраняващите полицаи нямат право да влизат в секциите и при необходимост ще се намесват само по искане на председателите на избирателните комисии.

В помощ на българските граждани, които по различни причини не притежават лични документи и желаят да упражнят избирателните си права, служителите от звената „Български документи за самоличност“  при ОДМВР-Пловдив ще работят от 08.30 до 19.30 часа и ще издават удостоверения (за изгубени/ откраднати/ повредени/ унищожени лични карти и документи с изтекъл срок).

След приключване на изборния ден автомобилите, транспортиращи изборната документация и членовете на СИК, ще бъдат съпроводени от полицията до РИК 16 и 17 в Международния панаир.

Сигнали за нарушения и злоупотреби с политическите права на гражданите ще се проверяват от създаден временен оперативен щаб в дирекцията, който е в пряко взаимодействие с ръководството на МВР, прокуратурата и РИК.

В МВР продължава да функционира денонощно открита линия на телефон  02/982 2232 и e-mail: izbor@mvr.bg за получаване на информация, свързана с нарушения на Изборния кодекс.

Подобни статии

Top