МВР: Протестиращи хвърляха бомби, замеряха ни с кутии с червена боя и стъклени бутилки (ВИДЕО)

Двама полицаи са пострадали, има и ранен протестиращ. Шестима са арестувани

След ескалацията на напрежението на шестия протест в София, от МВР дадоха подробна информация какво точно се е случило. По данни на зам.-директорът на СДВР ст. комисар Антон Златанов по униформените са хвърляни множество стъклени бутилки, някои от които с ацетон и бомбички. Служителите на реда са замеряни с червена боя.

Протестиращи щурмуваха бившия Партиен дом (СНИМКИ/ВИДЕО)

Ранен полицай е откаран в ИСУЛ, още един униформените е пострадал след безредиците, предизвикани от провокатори на протеста, които опитаха да щурмуват сградата на бившия Партиен дом.

„По време на протеста бяха хвърлени две бомби – не казвам пиратки, не казвам бомбички. Бяха хвърлени в средата на множество, пред стъпалата на „Народно събрание 2“. Имаше журналисти, репортери, имаше и полицаи. Едно момче от протестиращите падна в множеството вследствие на бомбата. Двама от полицаите се наведоха да му помогнат. По това време падна транспаранта, след което, без никаква намеса на полицейски служители започна масово замеряна, на първо място с кутии и пликове с червена боя по сградата. Всички сме в червена боя. Бяха хвърлени стъклени бутилки.

Беше счупена вратата и опитаха да влязат вътре. Полицаи без щитове бяха нападнати и бити. Вследствие на нашите действия успяхме да възстановим реда. Бяха хвърлени още много бомбички и бутилки, а като се чупеха миреше на ацетон – запалителна течност.

Аз питам кой ходи на протест с червена блажна боя и с бомбички и защо се хвърлят бутилки. Полицаите, които бяха тук, бяха без защитно облекло. Няма да допуснем нападение над полицейски служители. Няма да допуснем и навлизане в сградите.

Голяма част от протестиращите видяха какво се случва и се разграничиха от провокаторите. След 22 – 23 ч. огромната част от провокаторите започват да действат.

Отново се опорочи протеста, досега разговаряхме с организаторите, един от тях е пострадал, също е уцелен с червена боя“, разказа заместник-директорът на СДВР ст. комисар Антон Златанов, който също е бил замерян с червена боя.

Той настоя протестите да приключват в регламентирания от закона срок, а именно до 22.00 ч. Ст. комисар Златанов посочи, че че към момента има един задържан от тези, които са чупели вратата на бившия Партиен дом и още петима други задържани. Ще бъдат гледани записи.

Според зам.-шефа на СДВР освен ранения полицай в ИСУЛ, който е ритан и бит, още един служител на реда е порязан по шията от осколки от стъклена бутилка. Ранен е и един от протестиращите.

„От една част от протестиращите получихме подкрепа, за да изведем пострадалия, друга част от протестиращите не позволяваха, считаха, че им се нарушават правата. Моля ви, проявявайте разум, влизаме да изнесем човек, който е пострадал от друг протестиращ. 

Лично мое мнение е, че това, което правят протестиращите, е опасно за живота и здравето на всички. Изплашихме се, че е паднал някой от тези, които поставяха знамето. За мен това е нередно, но виждате как цялото множество им се радва и ги подстрекава да гоправят. За мен това е опасно нещо. Но тяхното задържане на този етап ще провокира по-големи безредици, а ние не желаем да има безредици. 

От задържаните лично разговарях с две 15-годишни момчета, които в 23.55 бяха без знанието на родителите си тук и казаха, че единият е от „Левски“, а другият – от ЦСКА. Имаше и малки групи фенове от няколко отбора, както и други провокатори. Тепърва продължаваме да гледаме записи, тъй като тук беше извършено престъпление, в момента се извършва оглед на вратата на сградата на Народно събрание – 2, имаше и наранени колеги. 

Според ст. комисар Златанов някои имат за цел да се опорочи протеста и да се предизвикат безредици, бой между полицията и протестиращите. Ние не желаем да има безредици, защото при безредици страда обществото, страдат протестиращите, страда и демокрацията. Така демокрация не се постига. Нашата толеранстност, на българската полиция, е голяма. Ние не одобряваме насилието. Всяка проява на насилие и в нашите редици, се стараем да я чистим. Но непровокираното насилие тази вечер, за втори път, беше от страна на грубите провокатори, които за съжаление опорочиха протеста. Организаторите веднага обявиха край и призоваха всички да си отидат, за което благодарим и на тях“, добави зам.-директорът на СДВР.

„Никой в МВР не толерира каквото и да е насилие, но това, което се случи днес, е подготвено предварително и считам, че целите им са доста по-други и на по-друго ниво. Ние сме винаги мишена, но не се оплакваме. Искаме да запознаем обществото с обективните факти за това, което се случи тази вечер“, подчерта ст. комисар Златанов. Той призова всички, които протестират, да протестират мирно, а организаторите да си подадат заявление за протеста, какъвто е редът.

Снимка и видео: NOVA

Подобни статии

Top