МВР закрива 12 управления, огнеборците отново на протест

Пожарникарите отново излизат на протест, тази събота (14.10.2017) от 12:00 часа пред Министерски съвет. Причина за недоволството им са условията в които работят, закриването на пожарни служби в България и ниските заплати.

Още от лятото пожарникарите и служителите на МВР искат увеличение от минимум 15% на заплатите, като определят досегашните планове на правителството за бюджета догодина – 55 млн. лева повече, за „крайно недостатъчни“. Заплатата на редовия пожарникар е 662 лева, плюс 120 лева за храна и процент за стаж.

По план на МВР ще бъдат закрити 2 районни и 10 участъкови служби

Служителите от тези служби ще бъдат прегрупирани към съседни районни служби, като така МВР предполага, че ще изпълни изискването да има поне по трима служители в екип.

„В Боровец, където ще има закриване на службата, двама пожарникари ще бъдат преместени в Самоков, девет – София-област и шест в Пазарджик. Изобщо нямаме яснота какви са критериите за закриване на пожарните. И пресметна – при пожар в Боровец, ще се тръгва от Самоков и времето за реакция ще се увеличи над 20-та, дори над 30-та минута.“, това обясни президентът на пожарникарския синдикат „Огнеборец” Венцислав Станков в сутрешния блок по Нова телевизия.

Станков посочи и, че в България има 155 общини, които се обслужват от служби в съседни райони. Затова и казваме, че трябва да се развиват доброволчески формирования, за да намали времето за реакция.

На 1000 жители в Германия се падат 17,8 пожарникари, докато в България това съотношение е 0,7 на 1000 жители. В това число включваме и доброволците, а у нас не може да се справим в това отношение. Доброволчеството в Германия и Австрия се плаща, уточни Станков.

Подобни статии

Top