Мюсюлманите празнуват Рамазан байрам

Празникът чества края на 29 или 30-дневния пост от изгрев до залез слънце по време на целия месец Рамазан

Започва Рамазан байрамът (от турски: Ramazan bayramı, Рамазан байрамъ – Празник на Рамазан) или Празник на говеенето, познат и като Шекер байрам.

Рамазан байрамът е важен мюсюлмански празник в първите дни на месеца Шауал, отбелязващ завършилия свещен месец Рамазан на тежкия разширен пост, наричан също Рамазан или саум.

Религиозният празник е единственият ден, в който на мюсюлманите не е разрешено да постят.

Празникът чества края на 29 или 30-дневния пост от изгрев до залез слънце по време на целия месец Рамазан. Официално се пада на първия ден от месеца шаууал от ислямския календар, но продължава още няколко дни, като в мюсюлманските страни се признават 2 – 4 дни за неработни.

Тази година празникът настъпва довечера и завършва утре вечер. Вярващите се поздравяват един друг с думите: „Ид мубарак!“ (Честит празник!)

В навечерието на празника се раздава зекят ал-фитр (милостиня, чийто размер се определя от Главното мюфтийство) и се коли агне или коза. Децата поздравяват своите родители и роднини и искат прошка от тях.

Рамазан байрам води началото си от 624 г. от времето на мюсюлманския пророк Мохамед. За мюсюлманите както Рамазан байрам, така и Курбан байрам, са повод да покажат благодарността си към Аллах.

По повод Рамазан байрам президентът Румен Радев поздрави мюсюлманската общност в България.

„Нека Вашите домове бъдат изпълнени с разбирателство и щастие, делата Ви да следват мъдрата традиция и изградената култура на толерантност на българския народ“, заяви в приветствието си държавният глава.

„Празниците са истински, когато ги споделяме“, подчерта президентът Радев и добави, че с разбиране, прошка и добра дума заедно по-уверено надмогваме и  кризите.

Подобни статии

Top