МЗ: Излизаме от тъмночервената зона

Новият щам все още не е открит у нас

Здравният министър Стойчо Кацаров и други експерти от Министерство на здравеопазването дадоха пресконференция във връзка с удължаването на извънредната епидемична обстановка и свързаните с това заповеди за въвеждане на временни противоепидемични мерки на територията на страната.

„От 1 декември влизаме в нов цикъл на извънредна епидемична обстановка за 4 месеца, което налага издаването на няколко нови заповеди. Промените са свързани основно с връщането на децата в клас. Целта – провеждането на пълноценна учебна дейност„, посочи министър Кацаров.

Разрешават се извънкласните занимания.

Създава се и възможност за допълнително индивидуални консултации, за явяване на изпити. Това става със заповед на здравния министър, която влиза в сила от 1 декември. В заповедта се променят и възможностите за допълнително и дуално обучение.

„Условието за наличие на сертификат и безопасна среда – не се променя. Децата, които имат допълнителни дейности, не е нужно да се тестват повторно“, допълни Кацаров.

Относно наличието на тестове, Кацаров увери, че са предоставени над 1 милион. Днес ще бъдат предоставени още толкова. В рамките на десетина дни ще бъдат доставени общо 4,5 млн. тестове, които трябвало да стигнат до края на годината, увери министърът.

„Ситуацията в страната допуска със съвсем внимателни стъпки да вкараме точки в заповедта, с които да улесним учебния процес. Променихме заповедите, за да може процесът да е най-пълноценен. Промените са обсъдени с учебните власти. Причината за това е, че има деца, които имат нужда от допълнителни уроци и консултации, има нужда от провеждане на изпити”, обясни зам.-министър Златанов.

По думите на министъра, МЗ със своя заповед още на 1 ноември е дало възможност за връщане на големите ученици в училище. Министърът на образованието обаче преценява кога това може да се случи, уточни Кацаров.

В отговор на въпрос министърът на здравеопазването каза, че след като Европейската агенция по лекарствата е одобрила ваксина за децата от 5 до 11 години, значи такива ваксини могат да се поставят.

Другите промени засягат граничния контрол.

Удължават срока за освобождаване от карантина за хора, които пристигат в страната без зелен сертификат. До момента този срок е 24 часа. С нова заповед на здравния министър ще стане 3 дни. Тя ще влезе в сила от 1 декември.  Едва в края на тези 3 дни желаещите могат да си направят тест и да се освободят от карантината.  Ако той е положителен, ще се проверява какъв е щамът на заразата.

„Половината европейски държави в момента са в червената зона и това е допълнителна мярка, за да ограничим разпространението на вируса“, подчерта Кацаров.

Предвид новия вариант на COVID-19 от Южна Африка, Кацаров заяви, че са взети мерки – забранено е да се влиза у нас на пътуващите от там. Относно българските граждани, идващи от ЮАР – ще се поставят под задължителна карантина, а след изтичането ѝ ще бъдат задължително тествани.

„За мутанта още няма информация дали е дошъл в България. Мисля, че е много рано да се коментира“, заяви проф. Мира Кожухарова. Ще бъдат затегнати правилата и за влизане от Гърция у нас, тъй като съседната страна влиза в червената зона.

„Епидемичната кривата стигна ниво почти равна на 500. Това чакахме от няколко седмици”, заяви още проф. Мира Кожухарова. Пикът на вълната е бил на 4 ноември, когато е била регистрирана заболеваемост от 728,3 на 100 000 население.

„Към момента кривата много рязко спада. Това е добрата новина”, каза Кожухарова.

Здравните власти отчетоха положителен резултат от зелените сертификати. Именно благодарение на тях е имало висок процент на хора, които се тестват.

„Това има много положителен резултат в епидемична вълна, защото се хващат случаите”, обясни проф. Кожухарова. По думите й над 25% е ваксинираното население към момента у нас.

„Проблемът няма да свърши, докато не се ваксинират достатъчно хора, за да не се страхуваме от следващата вълна, а тя със сигурност ще дойде”, заяви проф. Кожухарова.

МЗ взе решение, като благодарност за това, което проф. Кожухарова е направила, да я награди с

ъс златен медал.

Източник: DarikNews и NOVA
Снимки и видео: NOVA

Подобни статии

Top