Показват плановете за Небет тепе на пловдивчани

Небет тепе и Източната порта са част от проекта „По стените на Филипопол“

2020-та в Пловдив започва с обществено обсъждане, още в първия обичаен понеделник на годината –  7 януари, пловдивчани ще се запознаят с проекта „По крепостните стени на Филипопол“. Това е пловдивското предложение, което ще влезе в битка за 9 779 150 лева безвъзмездна финансова помощ по ос – регионален туризъм на ОП „Региони в растеж“.

Целта на програмата е да се подкрепят тези недвижими културни ценности от световно и местно значение, които притежават туристически потенциал да привлекат значителен брой нови посетители.“ По крепостните стени на Филипопол“ обхваща Небет тепе с подходите към него и Източната порта, към която пък ще бъде изграден посетителски център.

Небет тепе е паметник от национално значение, в него се разкрити останки от първото праисторическо селище на Трихълмието, което прераства в древния град Евмолпия – един от първите градски центрове в Югоизточна Европа – важен туристически маршрут, интегриран в живота на модерния град. Източната порта пък буквално възкръсна след десетилетия на забрава и сега е неизмена част от туристическите обиколки на града под тепетата.

Обсъждането на проекта ще се проведе на 7 януари от 16,30 часа в залата на Общински съвет на ул. „Авксентий Велепки“. 

Подобни статии

Top