На 9 май: Празнуваме Деня на Европа - DC news

На 9 май: Празнуваме Деня на Европа

9 май е посветен на мира и обединението в Европа

9 май е Ден на Европа, посветен на мира и обединението в Европа, един от основните европейски символи, които насърчават единството.

Има два отделни дни на Европа: 5 май за Съвета на Европа и 9 май за Европейския съюз. Денят на Съвета на Европа отразява неговото основаване през 1949 г., докато Денят на Европейския съюз отпразнува деня, в който е било предложено създаването на предшественика на ЕС – Европейската общност за въглища и стомана – през 1950 г.

В своя реч на 9 май 1950 г. в Париж Робер Шуман (френски външен министър по това време) споделя своята идея за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която да направи войната между европейските народи немислима. Неговата идея е да се създаде европейска институция, която да обедини и управлява производството на френските и западногерманските въглища и стомана. Само година по-късно е подписан договорът за създаване на подобна институция. Предложението на Шуман се счита за началото на това, което днес наричаме Европейски съюз,

През 2005 година Европейският парламент гласува с мнозинство в подкрепа на подписването на Договора за присъединяване на България към ЕС, на 25 април същата година на тържествена церемония в Люксембург България и Румъния подписват своите договори за присъединяване към Европейския съюз от 1 януари 2007 година. Така на 1 януари 2007 година страната ни става член на Европейския съюз.

Източник: wikipedia

Подобни статии

Top