На Архангелова задушница почитаме мъртвите. Панихиди в Пловдив и Асеновград

Изразяваме и признателност към офицерите и войниците, загинали за свободата

На 2 ноември православните християни отбелязват Архангелова (мъжка) задушница.

Тя се чества в съботата преди празника на Св. Архангел Михаил – 8 ноември. На този ден се отдава почит към паметта на починалите, вечна признателност на офицерите и войниците, загинали за България.

В Пловдив панихида по повод Архангелова задушница ще бъде отслужена в 11.00 ч. в Централния гробищен парк пред паметника на опълченците. Ще присъстват представителни роти от Пловдивския гарнизон  и лично  началникът на гарнизона – бригаден генерал Явор Матеев. 

Панихидата в Асеновград ще започне в 12:00 часа пред паметника на загиналите във войните 1912-1913 г. в района на военно формирование 24 490. В ритуалите ще участват представителни части от Въоръжените сили.

На Архангелова задушница, както на всеки друг помен, се правят и т. нар. „подавки” за душите на покойниците – сладкиши, бонбони, плодове, вино. Освен на близките, се раздава храна и на хората около съседните гробове, както и на непознати.

Задушниците през годината са четири и се правят в съботата преди Месни заговезни, съботата след Спасовден, съботата преди Димитровден и в съботата преди Архангеловден.

Подобни статии

Top