На Бабинден в Асеновград: Общината отчита 59 двойки с до 2 хиляди лева за Инвитро

В общината вече има родени 29 бебета по програмата.

Близо 200 хиляди лева е отпуснала община Асеновград за подпомагане на двойки с  репродуктивни проблеми от началото на програмата Инвитро. Със средствата са осигурени процедури на 59 семейства за периода от септември 2012-та година до края на миналата година.

За същия период  в общината вече има родени 29 бебета по програмата. Само за миналата година Общината е финансирала процедурите на 14 двойки, за които са осигурени средства в размер на 28 хиляди лева.

Асеновград е една от първите общини, които осигуряват  безвъзмездна помощ за ин витро.  Успеваемостта на общинската програма е около 50 %, заради което сме изключително горди“, коментира заместник-кметът по хуманитарни дейности инж. Мария Вълканова.

Затова и  тази година Общината залага средства, за да подпомага финансово двойки с репродуктивни проблеми. Според регламента те могат да получат до 2 000 лв. помощ.

Желаещите могат да кандидатстват целогодишно, като документи се приемат на три етапа,  уточняват от кметството. Първият вече започна и е до края на месец март. От средствата могат да се възползват семейства и лица, живеещи на семейни начала на територията на Община Асеновград.

Всяка година Асеновград отпуска средства и за първото бебе, родено в Общината. Малката Горана ще получи 1000 лева, с които родителите й ще подпомогнат нейното отглеждане.

Тя е едно от 20-те бебета, проплакали в Акушеро-гинекологичното отделение на асеновградската болница от началото на годината до днес.

Кметът на града д-р Емил Караиванов и инж. Мария Вълканова бяха част от празника в акушеро-гинекологичното отделение в общинския град по повод Бабинден.

Днес отдаваме дължимото уважение на всички специалисти, които помагат за раждането на нов живот.

Точно 301 са ражданията за 2018-та година. Те са с около 20 % по-малко в сравнение  със същия период на предходната.

За болницата това е добър резултат, като се има предвид, че тенденцията за намаляване на ражданията е обхванала лечебните заведения в цялата страна.  Оставаме стабилни на пазара , заяви и шефът на АГО  в МБАЛ-Асеновград  д-р Богдан Червенков.

 

 

Подобни статии

Top