На дълъг път с деца – трикове за оцеляване

Хлапетата не обичат да стоят дълго на едно място. Всъщност, това е първото нещо, което ще научите ако предприемете дълго пътуване (особено с влак или автобус) с малко дете.

Дори и да е много мирно и послушно дете и да обича да пътува, то при дълъг път на децата лесно им омръзва и започват лека-полека да се изнервят.

Ето какво трябва да предвидите при едно такова дълго пътуване.

Ако е възможно, планирайте пътуването така че през по-голямата част от пътя то да спи. Така и вие и спътниците ви в превозното средство ще се чувствате много по-комфортно. Но ако това няма как да се случи, то тогава предварително помислете с какво ще забавлявате детето.

Задължително вземете със себе си книжки за оцветяване, моливи, стикери и книжка с гатанки и приказки. Тези неща трябва да бъдат на лесно и достъпно място, а не просто някъде дълбоко скрити в багажа. С това ще ангажирате вниманието на детето за не повече от 30/40 минути. Към това може да прибавите и рисуването, което също ще ви даде малко време на спокойствие.

Дайте воля на въображението му. Опишете на какво ви приличат облаците. Ще се изненадате какво могат да измислят по-малките деца. А ако детето е по-голямо, може да пробвате и играта „виждам, виждам“. Започнете да описвате с думи, това което виждате, нека да бъде сравнително лесно за познаване, а детето трябва да познае какво му описвате. Говорете му, разказвайте истории и се опитайте да го провокирате също да си измисля истории или да ви разказва реални случки.

Играйте на „магазин“. Накарайте малчугана да влезе в ролята на магазинер (децата обичат това) и да продава всичко, каквото му хрумне. Тук въображението също играе много голяма роля, защото няма да сте в къща пълна с предмети. Но децата са много добри в това, от вас се иска просто да ги провокирате. А и тези магазини са много хубави, защото парите ви никога не свършват 🙂.

Игри с ръце. Няма как да не си спомняте онези игри, в които си пляскахме ръцете по определен начин, припявайки някоя забавна песничка. Ако не си спомняте каква е точно последователността на плясканията, не се притеснявайте – просто си я измислете. А ако не се сещате и за песнички, то ние ще ви припомним:

Фе-фе-фе.
Мирише на кафе.
Дяволът се кръсти
с кекавите пръсти.
Отишъл на война.
Убил една муха.
Опекъл я на шиш.
Поканил цял Париж.

Вее-щии-ца!
През дванайстия век,
се родил един човек,
той на вещица приличал,
Баба Яга се наричал,
и със кошница в ръка
танцувал ча-ча-ча.

Бук-вар-че
Три пъти А, А, А,
Три пъти Бе, Бе, Бе,
Един път А,
Един път Бе,
Бук-вар-че.

Джери-Джери-Джери,
о,диспансери,
о,диспансери,
оо-я-я-я,
оо-си-си-си
О-я,О-си,
оо-ПЕПСИИ

И докато сме на темата с песничките – ако видите самолет, нали помните, че се пее 😉:

Самолет номер пет –
давай газ за Бургас!
С малко зор до Обзор!
200-300 до Силистра.
И с бензин за Берлин.

Това ще ви спечели още няколко минути 😊.

Ако пътувате с влак, то една разходка из вагоните също ще бъде развлечение за детето ви. Но ако пътуването ви е с автобус или автомобил, то трябва да се ограничите само със забавления в седнало положение.

Храненията също ще запълнят времето по време на път, а ако имате късмет  – сънят също 🙂.

Ако все пак по някое време детето пощурее, може да му пуснете детско филмче или песнички на телефона или таблета си. Но това го оставете като най-крайна мярка. Опитайте се вие сами да ангажирате вниманието на детето си и то да се забавлява заедно с вас, а не с часове да се взира в екрана на мобилния ви телефон.

Опитайте тези забавления при следващото ви пътуване с детето и ще откриете, коя е най-подходящата игра за вашето хлапе.

Приятно пътуване!

Подобни статии

Top