На добър час на пролетното издание на XII Международен фестивал“Дни на музиката в Балабановата къща”!

Започва един от най-обичаните музикални фестивали в Пловдив

„През 2020 това беше фестивалът, който пръв отвори врати в България в безпрецедентна ситуация на световна пандемия! През всичките години досега не си спомням да сме имали по-трудни и изстрадани издания като двете миналата година и в същото време да сме се радвали на такова удовлетворение от работата си! Някой път ще опиша онова, през което преминахме – случващото се около всеки концерт беше достойно за роман. Истинското щастие и сълзите от радост в очите на музикантите и публиката – ето защо си струва да се борим всички, които се намираме на това толкова трудно и в същото време толкова красиво поле – Изкуството!“. Това каза Мила Павлова, артистичен директор и двигател на фестивала, по време на състоялата се днес в Дома на културата пресконференция за представяне на програмата.

В нея участваха четирима знаменити български оперни певци – Божидар Божкилов – бас, Виолета Радомирска – мецосопран, Михаил Михайлов – тенор, Стефани Кръстева – сопран, Боряна Ламбрева – клавирен съпровод, Нина Димовска – началник-отдел „Култура, археология и културно наследство“ на община Пловдив и Димитър Манев – почетен президент на Фестивала.

XII Международен фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“ се открива тази вечер – 19 май, в 18.30 ч. в Балабановата къща с един изключителен концерт.

Ден след рождения ден на великия български бас Борис Христов, почитаме неговата памет с четирима знаменити български оперни певци – Божидар Божкилов – бас, Виолета Радомирска – мецосопран, Михаил Михайлов – тенор, Стефани Кръстева – сопран! На рояла Боряна Ламбрева. В програмата:  Пучини, Чилеа, Верди, Глинка, Чайковски, Рахманинов.

„Майсторството на Майсторите“! От години в този едноименен цикъл във фестивала се представят едни от най-добрите образци на съвременното изпълнителско изкуство в световен мащаб.

Утре вечер,  20 май, в Малката раннохристиянска базилика от 18.30 ч., ще имаме изключителната привилегия да се насладим на изкуството на прочутия пловдивски цигулар със световна кариера, наричаният още „Българският Паганини“ – Марио Хосен и именития швейцарски пианист, лауреат на едни от най-престижните клавирни конкурси – Адриан Йотикер.

Подобни статии

Top