На Гергьовден: Да усетиш аромата на печено агне (СНИМКИ)

Гергьовден е, а с него идва и кулинарното пиршество от агнешки вкусотии.

Какво би бил Гергьовден без агнешка чорбица и печено, би се запитал традиционалистът. А тя, традицията повелява, всяка къща да пече агне за празника.

И така, ред е на майсторите в кухнята, които могат наистина да се развихрят край печката или край пещта. Агнето трябва да се приготви.

Основно работата се пада на домакинята. Тя задробва ориз, зелен лук, джоджен и агнешки дреболийки. С тази смес се пълни агнето и се зашива с конец.

Поставя се в тава и се завива с домакинско фолио. Пече се в пещ, предварително загрята и опалена. Това вече е работа за мъжете.

В иззидана пещ се поставят дърва и се запалват. Огънят се поддържа, докато побелее пещта.Тогава тя вече е затоплена достатъчно. Жаравата се изважда от нея и там се поставят тавите с агнетата.

После се запечатва капакът с кал и се изчаква около четири часа да се изпекат. Така задушените печени гергьовски агнета имат страхотен вкус, а из въздуха се носи чуден аромат. Гарниран с прясна зелена салата, обядът е превъзходен!

След обилното похапване обаче, въпреки желанието за сън и почивка, не трябва да се ляга и да се заспива. Вярва се, че така ще отнемеш съня на живите агнета и те ще бъдат неспокойни и ще блеят непрекъснато.

Затова направете една разходка из полето, берете цветя и се радвайте на красивата природа. А ако завали дъжд?… Тогава радостта ще е по-голяма, защото всяка капка дъжд на Гергьовден е златна, живителна и пълни хамбарите с жито.

Подобни статии

Top