„На многая лета“ ще озвучи площада пред общината за годишнината от рождението на Борис Христов - DC news

„На многая лета“ ще озвучи площада пред общината за годишнината от рождението на Борис Христов

Всеки ден точно в 12:00 ч. пловдивчани и гостите на града ще чуват празничния благослов и символ на православната вяра по цял свят.

Точно в 12 часа от най-високата точка на сградата на Община Пловдив ще прозвучи запис на църковното песнопение „На многая лета“ в изпълнение на световноизвестния оперен певец Борис Христов (1914-1993). Поводът е 109-ата годишнина от рождението на именития българин, роден в Пловдив.

Инициативата е на СНЦ „Бизнесът за Пловдив“, Съвет по туризъм, Дом за пловдивската опера, Държавна опера Пловдив.

Тя е подкрепена от кмета Здравко Димитров, който сподели и повече за идеята: „В памет на голямото име и глас сме подготвили програма, с която родният му Пловдив и ние пловдивчани ще му засвидетелстваме вечна признателност. Записът, който ще чуем е направен от Българското национално радио и е с продължителност 2.28 минути“.

В програмата по честването се предвижда от 13 часа на ул. „Велико Търново“ № 47 пред къщата, в която се е родил Борис Христов, да бъдат поднесени венци и цветя пред барелефа му, след което ще прозвучи „На многая лета“ в изпълнение на оперния певец Ивайло Михайлов.

Официално слово ще произнесе ректорът на Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев – Пловдив“ проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак.

Всеки ден точно в 12:00 ч. пловдивчани и гостите на града ще чуват празничния благослов и символ на православната вяра по цял свят.

Подобни статии

Top