На „Модър–Царевец“ усилено се строи дори и в събота

Транспортната пътна връзка между „Западен“ и „Южен“ трябва да бъде завършена до края на 2022 г.

Мащабният проект на подлез „Модър – Царевец“ се изпълнява дори и в събота.  Транспортната пътна връзка  между ул. „Царевец“ в кв. „Христо Смирненски“ и Коматевско шосе  в „Южен“ трябва да бъде завършена до края на 2022 г., ако изграждането на Южен обходен колектор  на В и К /гигантски тръби за дъждовни и обратни води / не се забави.

От няколко месеца строителите от фирма „Драгиев и ко“, наета по договор с община Пловдив, разширява ул. „Модър“ и „Царевец“  от двете страни на жп линията. Бригада работници полагаше днес преди обяд бордюри  на ул. „Модър“ покрай Транспортна болница  на новото платно.  Майсторите са почернели на слънце, но твърдят, че не ги плашат ни студ, ни жегите. Свикнали с, освен това са издръжливи.

„След разширението ул. „Модър“ става като булевард при кръстовището с Коматевско шосе  – с шест ленти: три са в старата част и три – в новата. По средата правим разделителна ивица, отстрани – тротоари“, описва техническият ръководител на обекта Илчо Манолов.

Новото платно вече е изградено и повечето квартали в Пловдив биха завидели на този път. Прокарани са водопровод, канализация, кабелна мрежа. Остава да се довърши пътното легло, след това ще се налива асфалт.  От пресечката на ул. „Модър“ с „Колхида“  и под жп линията пътят ще е четирилентов.  В такъв габарит е и при входа в подлеза  от ул. „Царевец“ , която също се разширява, но само до кръстовището с бул. „Хаджи Димитър“.

На ул. „Царевец“  около жп линията вече са вдигнати шлицови стени, а в началото на другата седмица започват да ги строят и на ул. „Модър“.  Стените се правят с цел да се укрепи конструкцията на подлеза. Дълбочината  им е оразмерена между 4 и 20 метра в зависимост от нивото на двете улици при слизане  на колите в подземния тунел под железницата.

Източник и снимка: „Марица“

Top