„На Петровден с хоро“ събира стотици край Пловдив

Превърналият се в традиция Национален фолклорен фестивал „На Петровден с хоро“ и тази година ще събере танцьори от цялата страна

Интересът е все по-голям и до момента над 25 клуба по танци са изявили желание за участие, което означава, че повече от 800 танцьори ще се съберат на стадиона в село Ягодово. Срокът за записване е до 24 юни.

Стотици българи, които поддържат българския фолклор жив ще се хванат за ръце на 30 юни, за да извият българско хоро на стадиона в село Ягодово. Отново ще се преплетат музика песни и танци, за да се покаже красотата и непреходността на българския фолклор.

Фестивалът е ежегоден и е част от тържествата по повод традиционния събор на село Ягодово – „Петровден”.

„На Петровден с хоро” е фестивал, който има и състезателен характер. Той се провежда в два етапа, като само втори етап е с конкурсен характер.

В първи етап участниците се представят с две волни хорá по техен избор с времетраене до три минути. А във втори етап се представя само един сценично разработен танц.

Възрастови ограничения за участие в първи етап на фестивала няма, а във втори етап танцьорите се състезават в две възрастови групи:
В първи тур: до 15 годишна възраст
Във втори тур: над 15 годишна възраст

Участие във фестивала могат да вземат всички танцови групи, самодейни състави и ансамбли изучаващи българският фолклор. Групите заплащат такса в размер на девет лева за участник. Записването за участие във фестивала става до предварително обявения срок 24 юни 2018 г. на e-mаil: baklica1napetrovdenshoro@abv.bg.

Танцьорите представили се във втори етап на фестивала ще бъдат оценени от жури с изявени и доказали се имена в сферата на фолклорното изкуство на България: Проф. д-р Даниела Дженева – главен художествен ръководител и директор на ФА „Тракия” и заместник-ректор на АМТИИ – Пловдив; ас. д-р Димо Енев – преподавател в АМТИИ – Пловдив, катедра „Хореография” и балетмайстор в ансамбъл „Тракия”; Гл. ас. д-р Благовеста Калчева – преподавател в АМТИИ – Пловдив, катедра „Хореография”

Оценените и в двата тура на втори етап участници ще бъдат класирани на три призови места, за които са осигурени парични награди.

Фестивалът „На Петровден с хоро“ се организира от хореографа на Северняшки ансамбъл – Плевен Мартин Мочков и Танцов клуб „Бъклица“, под патронажа на кметът на Община „Родопи” Пламен Спасов, кметът на село Ягодово Димитър Дишев и с медийното партньорство на DCNEWS.BG

Подобни статии

Top