На Преполовение иконата на Св. Богородица – Благовещение отива „на гости“ в Бачковския манастир - DC news

На Преполовение иконата на Св. Богородица – Благовещение отива „на гости“ в Бачковския манастир

Празникът символизира Божията Премъдрост.

25 дни след Възкресение Христово в Асеновград тържествено ще бъде отбелязан празникът Преполовение. Празникът символизира Божията Премъдрост. В храмовете в цялата страна се отслужват Божествени литургии, а в края на миряните се припомня приближаващото слизане на  Светият дух.

Преполовение съвпада с еврейския празник Шатри, който е трети по значение след Пасха и Петдесетница, наричан от историците „много свят и велик празник за юдеите”. Той е винаги в сряда, но е подвижен празник, тъй като датата му се влияе от Великден.

Важността на празника се проявява в това, че всички катедрални храмове, носещи името „София”, т. е. „Премъдрост”, са били осветени не в чест на светица с това име, но в чест на Премъдростта Божия, която е Иисус Христос.

По традиция в Асеновград ще се проведе литийно шествие с чудотворната икона на Св. Богородица – Благовещение, която ще отиде „на гости“ в Бачковския манастир. Шествието започва от храм „Св. Богородица – Благовещение“ (позната на миряните с наименованието „Рибната църква“). Преминава през централни улици в Асеновград и завършва при Бачковския манастир.

Програмата на богослуженията, свързани с празника „Преполовение“, в храм „Св. Богородица – Благовещение“ започна още от предния ден (09.05.23 г.) в 18:00 ч. с „Вечерня“. В полунощ, от 00:00 ч., бе отслужена  Полунощна света Литургия.

Днес от 09:00 ч. ще бъде отслужена Божествена света Литургия, възглавявана от Знеполския епископ Арсений. Веднага след това, ще последва литийно шествие с Чудотворната икона на Св. Богородица до Бачковския манастир. В миналото шествието е стигало пеш до манастира, но днес се използват коли и автобуси. Цялото манастирско братство, начело с игумена, ще излязат навън, за да посрещнат светинята и да ѝ се поклонят. После в двора на манастира се прави водосвет и „гостенката” се внася в църквата, където се оставя за поклонение. Следобед се връща обратно по същия начин и асеновградчани отново излизат по улиците – да я посрещнат с „добре дошла”.

От 16:30 ч. светинята ще бъде посрещната обратно на входа на Асеновград, след като ще бъде върната от с. Бачково.

Според историческите изследвания

възникването на шествието е свързано с българско-гръцките религиозни борби в града от началото на ХIХ в. Устната традиция обаче обяснява празника с едно необикновено събитие, известно като „ангелската” или „небесната” служба. За него са запазени и писмени сведения: през януари 1910 г в софийския вестник „Вечерна поща” е публикувана е дописка на местния свещеник Ной Ангелов, цитирана по-късно от големия български фолклорист Михаил Арнаудов.

Според разказите на местните хора чудото се е случило през зимата, около полунощ. Ангелско шествие изминало пътя от Бачковския манастир до Рибната църква, а там небесните сили отслужили литургия, придружена от биене на камбани, песнопения и божествена светлина. Чудото било наблюдавано едновременно от много хора в различни части на града и околностите. Едни чули небесните камбани и без да знаят, че са свидетели на чудо, помислили, че някоя пристанала мома се венчава тайно през нощта, както бил обичаят по онова време. Закъснели търговци, които се връщали от Пловдив, забелязали необичайно зарево над Бахча махала, където се намира църквата, и решили, че гори някоя голяма богатска къща. На другия ден с изненада узнали, че не е имало никакъв пожар.

Същата нощ в дома на свещеника Иван Бухлев, непосредствено до църквата, имало седянка. Събраните там жени и момичета чули как вътре започнало богослужение, но не посмели да влязат, защото знаели, че църквата е заключена, а свещеникът спи. Най-преки свидетели на чудото обаче станали две жени от пловдивските села, дошли да преспят в църквата за здраве. Те имали редкия шанс да наблюдават ангелската служба с очите си и да получат изцеление.

Скоро след ангелската служба ясновидката Султани Шишманова от Асеновград получила съновидение. Явила се Св. Богородица и поръчала всяка година иконата ѝ да се носи до Бачковския манастир. Предрекла, че на този ден ще идват хиляди хора от цяла България и обещала да прави чудеса. Асеновградчани изпълнили заръката на Божията майка и така възникнало шествието, което се прави и до днес.

Изглежда Богородица спазва своето обещание да прави чудеса на този ден.

За това свидетелстват многобройни разкази за чудеса, които могат да се чуят сред вярващите: от проговарянето на нямо дете, през изцеленията от различни болести, до неочакваната промяна на проклет мъж, който престанал да тормози жена си.

Подобни статии

Top