На Преполовение стотици в литийно шествие до Бачковския манастир (СНИМКИ и ВИДЕО)

Църковните камбани известиха изнасянето на Божията майка от храма

С най-дългото литийно шествие  в страната, което отбелязва празника Преполовение в Асеновград, стотици вярващи съпроводиха чудотворната икона на Богородица-Рибната към Бачковския манастир.

Чудото се повтаря всяка година точно на 25-тия ден  след Възкресение Христово,  когато времето до Петдесетница се преполовява. Празнува се винаги в сряда, макар всяка година да е на различна дата.

По традиция, датираща от над 100 години и днес чудотворната икона на Света Богородица бе изнесена от църквата „Света Богородица – Благовещение“. От рано дворът на църквата беше изпълнен с хора, дошли от различни краища на страната, защото за тях денят е важен и дълго чакан и се празнува с особена тържественост.

Шествието потегли след отслужването на Божествената света литургия.  Празнична служба отслужи Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай.

Църковните камбани известиха изнасянето на Божията майка от храма. Иконата беше поставена на специална „носилка”, богато украсена с цветя.

Литията се водеше от свещеници, а богомолците се докоснаха и се помолиха пред светинята.

Вече няколко години тя минава през центъра на града, под звуците на военен духов оркестър.

След това шествието потегли към Бачковския манастир, където също се отслужва молебен и се извършва водосвет.

Богомолците могат да се поклонят пред двете чудотворни икони с образите на Божията майка – Бачковската и Асеновградската.

Следобед шествието потегля обратно за Асеновград, като чудотворната икона ще бъде посрещната с тържествения звън на всички църковни камбани в града. 

 

Подобни статии

Top